Edellisessä kirjoituksessani käsittelin Oulun yliopistollisen sairaalan kielteistä lääkekannabiskantaa. Olen saanut nähtäväkseni lääkäri Voitto Järvimäen kirjoittaman konsultaatiovastauksen, josta päätöksen perustelut käyvät tarkemmin ilmi.

Järvimäen ensimmäinen vasta-argumentti on, ettei "kannabislääkityksellä ole syöpäkipuindikaatiota pohjoismaissa". Se ei ole ihme - Juutinrauman tällä puolen tavataan lähtökohtaisesti sulkea kaikki kannabiksen haluajat ulos yhteiskunnasta tai kaltereiden taakse.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Kanadassa on Sativex-niminen kannabisuutevalmiste indikoitu syöpäkipujen hoitoon.

Olisi kuitenkin hätiköityä väittää poliittisen ilmaston sanelevan lääketieteelliset käytännöt, elleivät todisteet puhuisi puolestaan. Ruotsissa on peräti tuomittu vankilaan kaksi lääkekannabiksen käyttäjää, fibromyalgiasta kärsivä viiden lapsen äiti ja MS-tautia sairastava nainen.

Suomessa on myönnetty lääkekannabisresepti pienelle joukolle MS- ja hermokipupotilaita, mutta vallitsevan asenneilmapiirin vuoksi reseptinhakuprosessi on niin raskas että suurin osa lääkekäyttäjistä valitsee yhä laittoman pientuotannon.

Järvimäen vastauksen mukaan kannabiksen käyttö ei ole myöskään lääketieteellisesti perusteltua: "mitään parantavaa vaikutusta syövän etenemisen suhteen ei lääketieteellisessä kirjallisuudessa ole", ja esimerkiksi hermovauriokipujen hoidossa "hyöty on rajallinen ja sivuvaikutukset vakavia".

Kannabiksen syövän etenemistä hillitsevästä ja jopa syöpäkasvaimia tuhoavasta vaikutuksesta on voimakasta näyttöä koe-eläintutkimuksista, joissa on käytetty luonnonkannabinoideja ja ihmisperäistä syöpäkudosta; joitakin linkkejä aiheesta löytyy edellisen kirjoitukseni lopusta. Ihmisillä tehtyä tutkimusta kannabiksesta syöpäkasvainlääkkeenä voi sen sijaan ollakin mahdotonta löytää. Nykyinen mahdollinen näyttö sen puolesta on toistaiseksi anekdoottista, epäsuoraa tai hypoteettista.

Väite "vakavista" sivuvaikutuksista jää vaille perusteluja. "Kyseessähän on kasviuute ei lääke", toteaa Järvimäki vielä salaperäisesti ja jatkaa: "Varsinaista kipuun vaikuttavaa komponenttia kannabisuutteesta etsitään uutterasti."

Etsinnän ei kuitenkaan mielestäni sopisi olevan niin uutteraa, että se haittaa jo käytännössä saatavilla olevan lääkkeen määräämistä. Nimittäin ainakin tämä viime vuonna julkaistu tutkimus viittaa siihen, että jo THC-CBD-yhdistelmäuute on toimiva lääke syöpäkipujen hoitoon.

Järvimäki päättää perustelut mainitsemalla asiasta keskustellun jo aiemmin samoin tuloksin HYKS:n kipuprofessori Eija Kalson kanssa. Konsultaatiovastauksen lopussa määrätään vielä pahoinvointiin haloperidolia sekä unensaantiin loratsepaamia, ja fentanyyliannosta nostetaan hieman entisestä.