Rosa Meriläinen, Valtiopäiväkalenterityttö

Lähde: Image 04/2004

Koska viimeksi poltit pilveä?

On siitä jonkin verran aikaa... mä en tykkää pilvestä, siitä olosta, mikä siitä tulee, mutta ei siitä nyt ole vuotta kauempaa, kun olen jossain bileissä polttanut vähän.

Eikö viime eduskuntavaalien aikainen, Markus Draken ympärillä käyty huumekohu kertonut siitä, että tiukan paikan tullen vihreät haluavat olla kaukana kaikesta radikaalista?

Ehkei ne ollut niinkään Markuksen ohjelmat, jotka aiheutti tuskaa, vaan toimintatavat. Se, että kansalaistottelemattomuutta tehdään saadakseen itselle julkisuutta, ei tee hyvää kansalaistottelemattomuuden ajatukselle. Pyysin Markukselta, ettei hän tekisi mitään tempauksia, sitä en pyytänyt, että hän ei sanoisi mielipiteitään. Minulta sen sijaan pyydettiin lukuisia kertoja, että en sanoisi mielipiteitäni.

Eikö se ole kaksinaamaista puolueelta, joka pyrkii näyttämään liberaalilta?

On se helvetin kaksinaamaista, mä olin erittäin pettynyt puolueeseeni silloin. Ei vihreät ole vapautettuja siltä politiikan logiikalta, mikä saa ihmiset hysteerisesti pelkäämään tippumista seuraavissa vaaleissa. Mutta pelottavinta se on siinä vaiheessa, kun koko toiminta, kaikki, mitä tekee, sanoo ja ajattelee, on viritetty malliin millä varmimmin varmistaa poliittisen uran jatkuvuuden.

Haastattelun päätyttyä Rosa tyhjentää tuoppinsa ja harmittelee nauhurin ulottumattomissa kannabislausuntoaan "jos se päätyy lehteen, millään muulla ei ole väliä". Lisäksi hän arvelee puhuneensa aivan liian paljon "asiapenttikieltä", mutta silti suututtaneensa "taksikuskien parlamentin" ja "Pekka Pösilön Jepualta".

Politiikassa ei jaeta tyyli- vaan irtopisteitä, ja tyhmyyden sijasta sakotetaan suoruudesta. Taistele siinä nyt sitten hyvän puolesta pahaa vastaan.

Mahtaa olla rankkaa?

"Niin on", Rosa ehtii sanoa, viime tingassa, sillä seuraavassa hetkessä ravintola peittyy hänen naurunsa alle.

Meriläinen sairaslomalle uupumuksen vuoksi
Lähde: MTV3 6.5.2004
http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/kotimaa/2004/05/215699

Meriläisen kannabispolttelu poliisitutkintaan

Helsingin poliisi on aloittanut tutkinnan vihreiden kansanedustajan Rosa Meriläisen pilvenpoltosta. Poliisin mukaan Meriläistä on aihetta epäillä huumausaineen käyttörikoksesta.

Vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen myöntää käyttäneensä huumausainetta kansanedustajana ollessaan. Hän kertoo polttaneensa vähän pilveä juhlissa. Tieto Meriläisen vuoden takaisesta kannabiksen poltosta yllätti eurovaaleihin valmistautuvan vihreiden puoluejohdon täysin.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja on jo ehtinyt herättää eduskunnassa melkoista hämmennystä. Ronskit puheet ja välillä mauttomatkin rintanapit ovat nostaneet Meriläisen toistuvasti iltapäivälehtien palstoille.

Nettipäiväkirjassaan Meriläinen ei epäröi mollata kansanedustajatovereitaan. Ja eduskunnan hillityn hallintovaliokunnankin, Meriläinen on uudelleen nimennyt koirankakkavaliokunnaksi.

Ja nyt Image -lehden haastattelussa, Meriläinen myöntää käyttäneensä huumeita viimeksi vuosi sitten, eli kansanedustajana ollessaan.

MTV3:n uutiset tavoitti Meriläisen:

Toimittaja: Käytitte kannabista noin vuosi sitten, eli olitte kansanedustaja silloin?

Meriläinen: Kyllä.

Toimittaja: Joudutte ilmeisesti nyt poliisikuulusteluihin, koska olette lainvastaisesti käyttänyt huumausaineita. Miten se vaikuttaa kansanedustajan toimintaan?

Meriläinen: No täytyy katsoa.

Vihreiden johdon tieto yllätti täysin. Puheenjohtaja Osmo Soininvaara paheksuu Meriläisen toimintaa ja sanoo asian kuuluvan poliisille.

Imagen haastattelussa Meriläinen vitsailee myös 14-vuotiaana tekemillään myymälävarkauksilla.

- No se on ehkä sarjasta teinin typeryyksiä. Sanotaan niin, että kaikista niistä asioista, joita minä murrosiässä häpeän, on tuo ehkä pienimpiä, Meriläinen toteaa.

Vihreiden EU-vaalikampanja-avauksen kannalta Meriläisen paljastukset tulivat pahimpaan mahdolliseen saumaan. Huumekohuhan haittasi jo vihreiden eduskuntavaalikampanjaa, ja samaa pelätään nyt eurovaaleissa.

Kansanedustaja tunnusti polttaneensa kannabista
Lähde: Helsingin Sanomat 6.5.2004

Vihreiden tamperelainen kansanedustaja Rosa Meriläinen kertoo Image-lehdessä polttaneensa "jossakin juhlissa vähän" kannabista kansanedustaja-aikanaan, noin vuosi sitten.

Meriläisen haastattelusta keskusteltiin vihreiden eduskuntaryhmässä. Tunnustusta pidettiin kiusallisena, kun puolue on parhaillaan valmistautumassa EU-vaaleihin. "Erityisen typerää. Voimassa olevia lakeja on kunnioitettava", sanoi vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara. Hän piti tapausta vahingollisena puolueelle.

MP admits to cannabis use
Lähde: Helsingin Sanomat 6.5.2004
http://www.helsinginsanomat.fi/english/article/1076152662058

Green League Member of Parliament for Tampere Rosa Meriläinen has created a stir in Parliamentary circles by admitting in the magazine Image that she "smoked a little cannabis at some parties" during her term as an MP, around a year ago.

Meriläinen's interview was discussed in a meeting of the Greens' Parliamentary Group. Her confession was regarded as an awkward one, as the party is currently preparing for the June elections to the European Parliament.

"Particularly stupid. The laws currently in force should be respected", said Green League Chairman Osmo Soininvaara, who commented that the incident was damaging to the party.

Meriläinen, 28, who was elected to Parliament in March of last year, is a former Vice-Chairman of the Green League.

Rosa Meriläinen sairauslomalle pitkään jatkuneen uupumuksen takia
Iltalehti 6.5.2004

Kannabiskohun tutkinta alkaa jo tänään

Rosa Meriläinen paljasti uusimmassa Image-lehdessä käyttäneensä kannabista kotibileissä vuoden sisällä. Rikospoliisin mukaan kyseessä voisi olla huumausaineen käyttörikos.

Kohulausunnoistaan tunnettu vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen pamautti eilen ilmestyneessä Image-lehdessä ilmoille varsinaisen uutispommin. Meriläinen kertoo haastattelussa käyttäneensä huumeita viimeisen vuoden aikana.

- On siitä jonkin verran aikaa... mä en tykkää pilvestä, siitä olosta, mikä siitä tulee, mutta ei siitä nyt ole vuotta kauempaa, kun olen jossain bileissä polttanut vähän, Meriläinen kertoi Imagen haastattelussa.

Meriläinen katui lausuntoaan Image-lehden toimittajalle haastattelutilaisuuden päätteeksi.

- Jos se (kannabislausunto) päätyy lehteen, millään muulla ei ole väliä, Meriläinen kertoi toimittajalle haastattelunauhurin ulottumattomissa.

Iltalehden tavoittama Meriläisen eduskunta-avustaja Veikko Halmetoja kertoi, ettei kansanedustaja tule kommentoimaan lehtikirjoitusta millään tavalla. Meriläinen antoi lyhyen lausunnon MTV3:n Vesa Kallionpäälle. Meriläinen vahvisti polttaneensa kannabista kansanedustaja-aikanaan. Lyhyt haastattelu päättyi Meriläiseen dramaattiseen kommenttiin: "Anteeks, mua pyörryttää". Totuus romahdutti kansanedustajan polvilleen.

Meriläinen aloitti eilen sairausloman pitkään jatkuneen uupumuksen takia.

Tiedossa sakkotuomio

Selvää asiassa on se, että poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa.

Rikosylikonstaapeli Juha Hakola Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä arvelee, että lehtiartikkelin perusteella Meriläistä voitaisiin epäillä huumausaineen käyttörikoksesta.

- Oleellista tässä on se, missä päin Suomea rikos on tapahtunut. Toisaalta vähimmän haitan periaatteen mukaan rikos voitaisiin tutkia täällä Helsingissä, vaikka teko olisi tapahtunut jossain muualla, Hakola sanoo.

Hakola aikoo kuitenkin ottaa Meriläisen lehtiartikkelin ja kannabiskommentit tarkempaan syyniin heti tänään.

- Tulen käymään keskustelua muiden kollegoiden kanssa ja arvioidaan sitten sitä tilannetta. Poliisin kuuluu reagoida tällaiseen asiaan ja meidän yksikkö siihen todennäköisesti ensin ottaa kantaa, Hakola kertoo.

Rikoslain mukaan huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoihin tai enintään kuuden kuukauden vankeuteen.

- Selvää on, että sakoilla Meriläinen selviää, mikäli teonkuvaus vastaa kokonaisuudessaan lehtikirjoituskommenttia, Hakola arvelee.

Kova isku vihreille

Erityisen kova isku Meriläisen huumepaljastus tulee olemaan Vihreälle liitolle. Viimeksi puolue joutui painimaan huumelausuntojen kanssa, kun eduskuntaan pyrkinyt opiskelija Markus Drake ilmoitti kannattavansa mietojen huumeiden laillistamista.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara tuomitsee Rosa Meriläisen huumeidenkäytön ja pitää Meriläisen kommentteja vakavana virheenä.

- Kyllähän erilaiset tahot silloin tällöin ovat käyttäneet huumeita, jotkut vähän kovempiakin aineita, mutta kyllä tätä pidetään vakavampana asiana kuin muiden kohdalla, Soininvaara linjaa.

Soininvaara ei usko, että vihreät leimaantuu Draken ja Meriläisen tapausten takia huumemyönteiseksi puolueeksi.

- Meillä on olemassa Suomen ehkä paras päihdepoliittinen ongelma, jossa on hyvin selkeästi otettu kantaa huumeisiin, Soininvaara kommentoi.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi pahoitti mielensä Meriläisen huumeidenkäyttökommentista.

- Kyllä minua harmittaa ja uskon, että muitakin vihreitä harmittaa ihan hirveästi. Tämän tapauksen myötä häivytetään kaikki se työ, jota vihreät on tehnyt asiallisissa asioissa, Hassi pahoittelee.

Hassi on kuitenkin valmis puolustamaan edustajakollegaansa.

- Tietynlainen julkisuus Rosan ympärillä on luonut aika kohtuuttomia paineita hänelle. Sellaisessa painetilanteessa kuka tahansa toimii harkitsematta, Hassi sanoo.

"En halua kommentoida, kun en ole lukenut juttua"
Iltalehti 6.5.2004

Hautala kokeili nuorena kalliolla

Viime presidentinvaaleissa vihreiden ehdokas Heidi Hautala joutui myös tilittämään huumekokeiluaan.

Hautala tunnusti kokeilleensa kannabista joskus 1970-luvulla.

Iltalehden haastattelussa presidenttiehdokas Hautalalta tivattiin joulukuussa 1999, missä hän on huumeita kokeillut.

- Nuoruudessani rantakalliolla, pelkästään luonnontuotteita. Ylimainostettu juttu.

Heidi Hautala palasi viime vaaleissa eduskuntaan komealla 12 000 äänen saaliilla. Edellisissä eurovaaleissa hän oli äänikuningatar 115 000 äänellään.

Keskiviikkoiltana Hautala ei halunnut Rosa Meriläisen tapausta kommentoida.

Sinua itseäsi grillattiin samanlaisella asialla presidentinvaalien alla.

- Itse asiassa eduskuntavaalien alla, mutta hei nyt mä en halua kommentoida tätä juttua, kun en ole lukenut sitä kuuluisaa Imagen haastattelua.

Meriläisen kootut mokat
Iltalehti 6.5.2004

* Meriläinen on nimitellyt hallintovaliokuntaa nettipäiväkirjassaan "koirankakkavaliokunnaksi", josta hän haluaa pois. Myös kyseisen valiokunnan jäsenet ovat saaneet osakseen piikittelyä. Meriläinen on kuitannut puheensa vitsiksi.

* Meriläisen vesirajaa hipova minihame aiheutti kiivaan keskustelun eduskunnan pukeutumissäännöistä. "Roiskeläpän" ylpeä kantaja ei itse koe tyyliään sopimattomaksi, vaan kertoo saaneensa siitä kehuja.

* Meriläinen kantoi empimättä takinliepeessään feministivisailusta voittamaansa rintamerkkiä, jossa komeili teksti "Vittu haisee hyvältä".

* Meriläinen ratkoi aikoinaan tyttöjen poikahuolia Sisters-teinilehdessä, mutta sai potkut tunnustettuaan, että oli kokeillut kannabista. Kansanedustaja on myös ilmaissut julkisesti, ettei kannabiksen käytön tulisi olla rangaistava teko.

* Meriläinen pyysi anteeksi nettipäiväkirjaansa päätyneitä huomioita eduskunnan saunaosaston tapahtumista. Kansanedustajien yhteisen sopimuksen mukaan eduskunnan pyhätöstä ei puhuta julkisesti.

Rosa Meriläinen menetti puolueensa luottamuksen
Lähde: Helsingin Sanomat 7.5.2004

Vihreiden johto pelkää kohun torpedoivan EUvaalikampanjaa

Vihreiden eduskuntaryhmä tuomitsee täysin ryhmätoverinsa Rosa Meriläisen pilven polttelun sekä asiasta kertomisen julkisuudessa.

Torstaina kokoontunut ryhmä keskusteli pitkään Meriläisen viimeaikaisesta käyttäytymisestä, muttei tehnyt mitään päätöksiä, koska Meriläinen jäi keskiviikkoiltana sairauslomalle.

Puoluejohto on hyvin pettynyt entiseen varapuheenjohtajaan. "Luottamus Rosaan ei ole puolueessa ylimmillään", sanoi puheenjohtaja Osmo Soininvaara.

Meriläinen kertoo tuoreessa Image-lehdessä "polttaneensa vähän pilveä" joissakin juhlissa kansanedustaja-aikanaan, vaikka ei pidäkään aineen aiheuttamasta olosta.

Meriläinen määrättiin sairauslomalle jo 29. huhtikuuta vakavan uupumuksen vuoksi, mutta hän yritti vielä sen jälkeen tehdä töitä.

"Kun Rosa on hiukan kuntoutunut, aion ryhmän puheenjohtajana keskustella hänen kanssaan siitä, millainen käyttäytyminen on kansanedustajalle sopivaa", Satu Hassi sanoi.

Mahdolliset jatkotoimet riippuvat Hassin mukaan siitä, "miten fiksusti Meriläinen aikoo jatkossa toimia". Hänen erottamisestaan ryhmä ei edes keskustellut.

"Rosa on älykäs ja paljon aikaansaapa edustaja, mutta hän on tehnyt monia asioita, jotka ovat harmittaneet ryhmää", Hassi sanoi. Hän ei halunnut yksilöidä näitä asioita.

Ryhmätoverit ovat Helsingin Sanomien tietojen mukaan huomautelleet Meriläiselle tämän käyttäytymisestä pitkin kevättä. Aivan viime aikoina Meriläinen on aiheuttanut kohua provosoivalla pinssillään ja nettipäiväkirjallaan, jossa hän on muun muassa kutsunut eduskunnan hallintovaliokuntaa koirankakkavaliokunnaksi.

"Vapaa-ajalla ei ole ryhmäkuria, eikä meillä ole rankaisuvaltaa kansanedustajien tekemisiin. Olen hyvin pettynyt Rosaan, mutta hän on niin burnout, ettei enää hallitse tekemisiään", Soininvaara sanoi.

Meriläisen ryhmätoverit muistuttivat, että koko jupakassa on kyse myös "yksittäisestä tragediasta".

Vihreät pelkäävät uuden päihdekohun torpedoivan puolueen EU-vaalikampanjaa. Eduskuntavaaleissa 2003 vihreiden kampanja kärsi pahoin ehdokas Markus Draken huumehölmöilyistä.

Soininvaara toisteli torstaina, että uusi kohu vaalien alla "huolestuttaa ja harmittaa hirveästi".

"Tämä julkisuus on kohtuutonta, koska puolueella on selkeät päihdepoliittiset kannat. Puolue on tähän täysin syytön, mutta totta kai tämä rasittaa puoluetta paljon", hän sanoi.

Useat vihreät edustajat vetosivat laajaan päihdepoliittiseen ohjelmaansa, jollaista muilla puolueilla ei ole.

"On itsestään selvää, ettei ryhmä voi mitenkään hyväksyä tekoa. Kansanedustajan huumeidenkäyttö on laitonta ja sopimatonta", Hassi sanoi.

EU-ehdokas Hassi ei halunnut arvioida, veikö Meriläinen häneltä ääniä.

"Se on samantekevää, pelkäänkö sellaista vai en. Asia ei siitä muuksi muutu. Olen tavattoman harmissani tästä asiasta, mutta se ei johdu vain siitä, että olen vaaleissa ehdokkaana", Hassi sanoi.

Poliisi kuulustelee Meriläistä ensi viikolla

Kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr) joutuu Helsingin huumepoliisin kuulusteltavaksi ensi viikolla, kertoo rikoskomisario Juha Hakola, joka sai tapauksen tutkittavakseen.

Kuulusteluissa selvitetään muun muassa, mitä ja missä Meriläinen on poltellut ja kenen kanssa.

"Kun kyse on huumausaineen käyttörikoksesta, se ei ole kovin pitkällinen tutkinta", Hakola sanoo.

Seuraamus käyttörikoksesta on yleisimmin sakkoja, mutta poliisi voi myös lopettaa tutkinnan ja jättää rangaistuksetta. Yli kaksi vuotta vanhempia juttuja ei edes tutkita.

"Meillä tämä on jokapäiväistä, mutta erikoiseksi tämän tekee se, että joka päivä ei ole epäiltynä kansanedustajaa."

TIETOKULMA
Sakkoja luvassa - tai sitten ei

Huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoja tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

Oikeus voi jättää myös tuomitsematta, jos teko ei heikennä yleistä lainkuuliaisuutta.

Samoin voi tehdä syyttäjä ja poliisi, jos teko on vähäinen.

Oikeuteen asti ei usein mennä. Sakot määrää yleisimmin poliisi.

Oikeuskäytännöstä voi kertoa esimerkin: Harrastaja poltteli pienissä erissä ostamaansa hasista kolme grammaa viikossa puolen vuoden ajan. Tuomio oli 30 päiväsakkoa.

Satunnainen pilvenpoltto puolestaan tuo keskimäärin kaksitoista päiväsakkoa.

NÄKÖKULMA
Vihreät ajautuvat kriisistä kriisiin

Ei voi olla totta, oli ensimmäinen ajatus, kun MTV3:n uutiset keskiviikkona kertoi vihreiden kansanedustajan Rosa Meriläisen "käyttäneen huumausaineita".

Vasta reilu vuosi sitten vihreät pelkäsi romahtavansa eduskuntavaaleissa Markus Draken aiheuttaman pilvenpolttelukohun vuoksi. Vielä syksyllä puoluevaltuuskunta viilaili päihdepoliittisen ohjelmansa sananmuotoja traumaattisen tarkasti.

MTV3:n uutisotsikko Meriläisen "huumausaineiden käytöstä" sekä varsinkin muiden puolueiden kansanedustajien reaktiot keskiviikkona antoivat ymmärtää, että Meriläinen on vähintään heroiininarkkari.

Sellaista on huumekeskustelun taso Suomessa. Ja Meriläisen pitäisi tämäjo kokeneena poliitikkona tajuta.

Puheenjohtaja Osmo Soininvaara syytti torstaina iltapäivälehden toimittajaa vihreiden vaalikampanjan tahallisesta vahingoittamisesta. Kansanedustajan vuoden takainen pössyttely antaakin iltapäivälehdille rajattomat mahdollisuudet.

Meriläinen on kuitenkin ihan itse kaivanut verta nenästään. Nettipäiväkirjan paljastukset, hänen itsensäkin roiskeläpäksi kutsumansa hameen käyttö eduskunnassa ja "vittu haisee hyvältä" -pinssi rintapielessä eivät ole kansanedustajan käytöstä.

Älykkäänä ihmisenä Meriläisen pitäisi tajuta sekin, ettei vihreän eduskuntaryhmän kokoisella pienellä joukolla ole varaa jatkuvaan kielteiseen julkisuuteen.

Hän kääri oikein lahjapaperiin vihreiden EU-vaaliääniä muille puolueille. Vihreiden ryhmähuoneen naapureiden, kokoomuslaisten, olikin vaikea peitellä vahingoniloaan torstaina.

"Onks täällä pilveä tarjolla?" kysyi kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Kimmo Sasi vihreiden ovella.

Vielä viime keväänä Rosa Meriläinen oli vihreän liiton varapuheenjohtaja ja vaaleissa hyvin menestynyt tuore kansanedustajalupaus.

Kahden viikon kuluttua on vihreiden puoluekokous Tampereella. Kotikenttäedusta huolimatta Meriläisen kannattaa valmistautua vähintäänkin lynkkausmielialaan

Huumemannekiini?
Lähde: Ilta-Sanomat 7.5.2004

Entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö ja huumesyyttäjä kauhistuivat kansanedustaja Rosa Meriläisen antamasta huumemallista.

- Tosi surullista, surkea juttu. Pahempaa esimerkkiä nuorisolle huumeiden käytön puolesta tuskin voisi antaa, eläkkeellä oleva huumesyyttäjä Ritva Santavuori huokaa kansanedustaja Rosa Meriläisen (vihr) julkisesta huumeidenkäyttötunnustuksesta.

Santavuoren mielestä vahinkoa on jo tapahtunut.

- Pahinta on se, että nuoriso saa sellaisen käsityksen, että huumeet ovat vaarattomia. Tulee vaikutelma, että niitä käyttävä voi päästä huipulle yhteiskunnassa, vaikka säätämään lakeja muille, ex-syyttäjä sanoo.

- Meriläiselle se on onnistunut, mutta kaikille ei välttämättä käy yhtä hyvin. Siksi hänen toimintansa on vastuutonta, Santavuori kivahtaa. Pitkän linjan huumepoliisi on samaa mieltä.

- Kun valtaosa suomalaisista suhtautuu huumeisiin kielteisesti, näin korkealta annettu käyttäjäesimerkki romuttaa tehokkaasti asenteita, eläkkeellä oleva Helsingin huumepoliisin päällikkö Torsti Koskinen pahoittelee.

- Tällä käytöksellään Meriläinen teki itsestään huumemannekiinin, Koskinen suree. MTV3:n haastattelussa toissailtana Meriläinen laskeutui polvilleen kesken haastattelun.

- Toivottavasti se otetaan niin, että noin heikkoon kuntoon ihminen menee, kun tarpeeksi pössyttelee, Santavuori vihjaa. IS ei tavoittanut Meriläistä eilen. Hänen kämppäkaverinsa ilmoitti, että sairauslomalle jäänyt Meriläinen toipuu jossakin muualla kuin kotonaan.

"Tästä otetaan kaikki irti"

Koskinen pelkää, että omaa suhtautumistaan huumeisiin pohtivien nuorten joukossa Meriläisestä tulee jonkinlainen idoli, "joka uskaltaa ja menestyy".

- Olen melko varma, että kannabiksen vapauttamisen puolesta kampanjoivat ottavat tunnustuksista kaiken hyödyn irti.

Koskinen ei yllättynyt siitä, että yhä nuorempien ikäluokkien tullessa eduskuntaan tulee esiin myös tapauksia, joissa joku tunnustaisi joskus käyttäneensä esimerkiksi kannabista.

- Järkytys oli se, että istuva, virassa oleva kansanedustaja julistautuu huumeidenkäyttäjäksi.

Santavuoren mukaan vihreillä on puolueena nyt syvä itsetutkiskelun paikka.

- Julkisuudessa he tuomitsevat huumeet, mutta heidän paristaan paljastuu tasaisesti huumeidenkäyttökokemuksia ja esityksiä huumepolitiikan liberalisointiin, Santavuori vihjaa.

Viime eduskuntavaalien alla vihreiden kansanedustajaehdokas Markus Drake veteli kannabissätkää vaalimökin takana ja sai sakot. Vihreiden euroedustaja Heidi Hautala puolestaan on tunnustanut poltelleensa nuoruudessaan.

Poliisi aloitti rikostutkinnan
Lähde: Ilta-Sanomat 7.5.2004

Helsingin huumepoliisi kuulustelee kansanedustaja Rosa Meriläistä (vihr) ensi viikolla.

Esitutkinnan käynnisti Meriläisen julkisuudessa kertoma kannabiksen käyttö.

- Olimme häneen yhteydessä ja sovimme, että hän tulee kuulusteluun, tutkinnanjohtajaksi määrätty rikoskomisario Juha Hakola kertoo.

Hän ei kuitenkaan halunnut kertoa sovittua täsmällistä päivää.

Koska poliisilla ei tässä vaiheessa ole käsitystä, missä epäilty rikos on tapahtunut, kuulustelupaikaksi tarjottiin kahta vaihtoehtoista yksikköä.

Tamperelainen kansanedustaja halusi hoitaa kuulustelut Helsingin huumerikosyksikössä. Meriläistä epäillään tässä vaiheessa huumausaineen käyttörikoksesta.

Siitä voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Huumausaineen käyttörikos voidaan lievimmissä tapauksissa kuitata pelkällä sakkolapulla ilman oikeuskäsittelyä. Käyttörikoksen enimmäisrangaistus sallii kotietsinnät, mutta ainakaan eilen Meriläisen työhuonetta Arkadianmäellä tai asuntoa ei ratsattu.

Esitutkintalain mukaan poliisin on käynnistettävä esitutkinta, kun on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.

Tutkimukset eivät edellytä kenenkään tekemää rikosilmoitusta. Pelkkä julkisuudessa ollut tieto voi johtaa tutkintatoimiin.

Meriläinen jatkaa Wuoren kampanjassa
Lähde: Ilta-Sanomat 7.5.2004

Europarlamentaarikko, EU-vaaliehdokas Matti Wuori (vihr) ei aio luopua kampanjapäälliköstään Rosa Meriläisestä.

- Kun hän tuntee olevansa taas iskussa, niin totta kai ihan mielelläni jatkan yhteistyötä. Elämä jatkuu sillä välinkin, Wuori toteaa.

Meriläinen oli Wuoren kampanjapäällikkö myös edellisissä eurovaaleissa 1999. Wuori ei usko, että Meriläisen huumetunnustus vie kesäkuun vaaleissa ääniä häneltä.

- Omalta kannaltani en ole tästä millään tavalla huolissani. Täytyy tässä hoitaa aikataulut ja muut asiat, mutta kyllä se onnistuu, Wuori ounastelee.

Huumetunnustuksesta Wuori on vähäsanainen.

- Tässä vaiheessa toivon, että Rosa lepäisi Tampereella ja pääsisi taas työkuntoon.

- Olen lyhyesti hänen kanssaan käytännön asioista puhunut. Hän on täysin ylirasittunut.

Wuori, Heidi Hautala (vihr) ja Gunnar Jansson (r) herättivät huomiota ennen viime kevään eduskuntavaaleja yhtymällä eurooppalaiseen kannanottoon, jossa vaadittiin, ettei kannabiksen käytöstä pitaisi rangaista.

- Olen kauhuissani Suomen alkoholihaitoista paljon enemmän kuin kannabiksen käytöstä, jota en kuitenkaan kannata, Wuori kertoo.

Edustajatoveri: Tyttö on joutunut huonoille teille
Lähde: Ilta-Sanomat 7.5.2004

Kansanedustaja Rosa Meriläisen (vihr) vuoden takainen huumeiden käyttö puhutti eilen kansanedustajia vuolaasti.

Myös puhemies Paavo Lipponen (sd) ilmoitti puhemiesneuvostossa keskustelleensa aiheesta vihreiden ryhmänjohtajan Satu Hassin kanssa.

Kristillisten kansanedustaja Kari Kärkkäinen esitti eilen, että kansanedustajille järjestettäisiin huumetestit.

- Voisimme olla tässä edelläkävijöitä samalla tavalla kuin eduskunta oli mm. tupakkalain soveltamisessa, Kärkkäinen perustelee.

- Tyttö (Meriläinen) on joutunut huonoille teille. Toivottavasti hän saa elämänsä järjestykseen, surkuttelee keskustan Hannu Takkula. Sisäministeri Kari Rajamäki (sd) muistuttaa, että huumausainerikollisuus on vakavaa rajat ylittävää rikollisuutta.

- Tässä ei tarvita rintaman sisältä tulevaa murentamista, Rajamäki huomauttaa.

Sdp:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma epäili viime eduskuntavaalien alla, että vihreillä on huumeongelma.

- Aina ei ole mukava olla ennusteissaan oikeassa, Heinäluoma toteaa.

- Kansanedustajankin pitää miettiä, millainen malli hän haluaa olla nuorisolle, Marjukka Karttunen (kok) sanoo.

Hasis haisee pahalle
Lähde: Ilta-Sanomat 7.5.2004

Biodynaamisesti viljellyn dullan tympeä katku leijuu jälleen kerran vihreiden yllä.

Rosa Meriläisen (vihr) amok-juoksua muistuttava julkisuusryntäily huipentui Image-lehden haastattelussa tehtyyn avomieliseen tunnustukseen pilven polttamisesta kansanedustaja-aikana. Kun asiaa tivattiin uudestaan MTV3:n uutisissa keskiviikkona, kansanedustaja putosi kirjaimellisesti kuvasta.

Samalla putosi myös pohja vihreiden vakuuttelulta, että huumeet eivät olisi puolueen ja eduskuntaryhmän ongelma. Ne ovat sitä sekä poliittisesti että juridisesti. Vihreän eduskuntaryhmän yhdellä jäsenellä on edessään poliisikuulustelu huumeiden käytöstä ja puoluejohdolla poliittisen meriselityksen paikka.

Ainakin vielä eilen puoluejohtaja Osmo Soininvaara tuntui oudolla tavalla katsovan koko ongelman ylitse. Hänen mukaansa puolueella tai sen eduskuntaryhmällä ei ole syytä mihinkään erityiseen selventävään kannanottoon asian johdosta. Vihreiden huumevastainen kanta löytyy puolueohjelmasta. Katsokaa sieltä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Satu Hassi puolestaan tuntui omissa ensilausunnoissaan paheksuvan, että Meriläinen meni hölöttämään tripistään julkisuuteen.

Hasiksen katku ei kirvele euroehdokas Matti Wuortakaan, joka on ilmoittanut, että Meriläinen jatkaa entiseen malliin hänen kampanjapäällikkönään.

Ehkä he eivät ole lukeneet vihreiden puolueohjelmaa.

Edellisen kerran vihreiden huumeongelmaa pöyhittiin eduskuntavaalien alla keväällä 2003. Silloin kaksi sen eduskuntavaaliehdokkaista, nuorten kellokas Markus Drake ja höyryklubilainen Kimmo Helistö vaativat avoimesti mietojen huumeiden laillistamista. Drake jopa teki meriläiset ja poltteli pilveä vihreiden vaalimökin kulmalla Kolmen Sepän patsaalla.

Kun Ilta-Sanomat käynnisti asiasta keskustelun Sdp:n puoluesihteerin Eero Heinäluoman haastattelulla (IS 14.2.2003: "Vihreillä on huumeongelma"), vihreiden pinna kärähti kuin hasissätkä.

Vihreät tekivät IS:n ja myös MTV3:n uutisoinnista vaalien jälkeen kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Kanteluun antoi kirjallisen suostumuksensa myös kansanedustaja Meriläinen, joka tuolloin toitotti vastustavansa huumeita.

Kantelu tehtiin suunnilleen vuosi sitten juhannuksen alla. Suunnilleen samaan aikahaarukkaan mahtuu myös Meriläisen Imagessa tunnustama pilven pössäyttely.

Julkisen sanan neuvosto antoi aikanaan vapauttavan päätöksen sekä Ilta-Sanomille että MTV3:lle.

Samanlaista vapauttavaa lausuntoa ei voi antaa vihreille kansanedustaja Meriläisen kaksinaamaisen toiminnan valossa.

Meriläisen huumekäry on huipentuma kansanedustajan koko talven ja kevään jatkuneessa julkisuushakuisessa hörhöilyssä Arkadianmäellä.

Hän on herättänyt huomiota mm. esiintymällä parlamentissa "Vittu haisee hyvältä" -rintanappi puserossaan.

Meriläisen kollegoja ja edustajatyötä väheksyvät kommentit nettipäiväkirjassa panevat ihmettelemään, mitä varten hän ylipäätänsä eduskuntaan aikoinaan pyrki. Epälojaali nälvintä on kaventanut lähinnä hänen omia toimintamahdollisuuksiaan politiikassa, jossa harvoin saa mitään aikaan ilman luottamukseen perustuvaa yhteistyötä.

Joka vaalikausi eduskunnassa on vähintään yksi ns. parlamentaarinen kylähullu. Propellihattua on kunniakkaasti kantanut mm. Veltto Virtanen. Meriläisen tavoin myös hänet valittiin valtiopäiville Tampereelta. Siellä tuntuu olevan erityisen huumorintajuisia äänestäjiä.

PEKKA ERVASTI
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vihreiden huumeongelma
Lähde: Iltalehti 7.5.2004, Pääkirjoitus

Kansanedustaja Rosa Meriläisen puberteettiset tempaukset ovat herättäneet kohua jo aiemminkin, mutta olleet lähinnä kiusallisia ja mauttomia. Huumetunnustus on jo astetta vakavampi juttu, koska lainsäätäjän pitäisi itse olla esimerkkinä lain noudattamisesta.

Iltalehden eilen julkaistuun juttuun kansaedustaja Rosa Meriläisen (vihr) huumekokeiluista oli pujahtanut painovirhe, joka oli tahattoman osuva. Jutussa Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara kehui, kuinka hänen puolueellaan on "Suomen ehkä paras päihdepoliittinen ongelma". Kyse oli tietenkin ohjelmasta, mutta kiistatta vihreillä on käsissään taas melkoinen huumeisiin liittyvä ongelmakin.

Kansanedustaja Rosa Meriläisen käytöstä maan korkeimman poliittisen päätöksentekoelimen jäsenenä on joutunut seuraamaan hämmästyneenä. Juuri kun edellinen tamperelainen kansanedustajakummajainen, Pertti "Veltto" Virtanen (kipu) oli jättänyt Arkadianmäen, Mansesta tuli tilalle toinen julkisuudenkipeä shokeeraaja, joka vetää alaspäin kansanedustuslaitoksen muutenkin ryvettynyttä imagoa.

Kansanedustajilta edellytettyyn asialliseen ja siistiin pukeutumiseen sopimattoman minihameen eli "roiskeläpän" käyttö, pasteeraaminen eduskunnassa "V--u haisee hyvälle" -nappi rintapielessä, nettipäiväkirjan alatyyliset huomautukset ministereistä ja eduskuntatyöstä saivat jatkoa Image-lehteen annetusta haastattelusta, jossa Meriläinen tunnustaa käyttäneensä hasista kansanedustajana ollessaan. Kansanedustaja, joka on säätämässä lakeja kaikkien noudatettavaksi, on omalla käytöksellään murentamassa kansalaisten lainkuuliaisuutta. Tapausta voi tarkastella myös poliittisen tyhmyyden ilmentymänä. Aivan kaikkea ei poliitikonkaan pidä julkisuuteen laukoa. Vai halusiko Meriläinen murtaa asenteita huumeiden käytön sallimiseksi?

Meriläisestä on tullut riesa puolueelleen. Tämänkertainen kohu torpedoi tehokkaasti vihreiden keskiviikkona lanseeratun eurovaalikampanjan julkisuuden. Vaalimökin nurkalla pössytelleen kansanedustajaehdokas Markus Draken tapauksen olisi jo luullut riittävän opetukseksi ja varoittavaksi esimerkiksi Meriläisellekin. Mutta ei tuntunut menevän perille. Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara on harmitellut tapahtunutta ja levitellyt käsiään. Hänen mielestään tapaus Meriläinen ei ole puolueen vaan poliisin asia. Tämä on kummallinen asenne. Totta kai puolueen on vähintään paheksuttava näkyvän jäsenensä ja parlamenttiedustajansa toimintaa.

Kansanedustaja Rosa Meriläisen on ilmoitettu jääneen pitkälle sairauslomalle uupumuksen takia. Valtiopäivänaisella on ehkä ollut liian kova vauhti päällä. Meriläisen kannattaisi nyt rauhoittua, tajuta merkittävä asemansa kansanedustuslaitoksen jäsenenä ja jättää säheltäminen vähemmälle.

Rosa Meriläisen pro gradu -työ: Kuin narkomaanien puolustuspuhe
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

Vuonna 2000 valmistuneessa lopputyössään Onko narkomaani kansalainen Rosa Meriläinen kertoo tutkivansa narkomaanien ja kansalaisuuden suhdetta.

Opinnäytetyötä leimaa kauttaaltaan ote, joka on vähintäänkin ymmärtäväinen huumeidenkäyttäjiä ja jopa näiden mahdollista rikollista toimintaansa kohtaan. Meriläinen pohtii, miksi tavalliset kansalaiset leimaavat narkomaanit "heiksi", jotka eivät kuulu "meihin".

Meriläinen tuo moittivaan sävyyn esiin, että "rikosoikeudellisesta näkökulmasta narkomaani ei ole sairas ja surkea, vaan rikollinen." Hän perää myös narkomaanin oikeutta määritellä huumausaineiden käyttönsä ongelmallisuus ja mahdollinen narkomaani-nimikkeensä itse.

Tutkielman alkupuolella hän myös esittää jaottelun laillisiin klassisiin huumeisiin, kuten kahvi, alkoholi ja tupakka, ja laittomiin klassisiin huumeisiin kuten kokaiini, kannabis, LSD, heroiini ja amfetamiini.

Kannabis-kokeilunsa taustaa vasten Meriläinen asettaa itsensä melko outoon valoon, koska toteaa yhteenvedossaan: "Huumeilla tarkoitan useimmissa tapauksissa laittomia klassisia huumeita ja narkomaanilla näiden aineiden kuluttajaa".

Tosin Meriläinen on korostanut omalla kohdallaan kyseen olleen "laittomiin klassisiin huumeisiin" lukemansa kannabiksen kertakäytöstä eikä varsinaisesta kuluttamisesta.

"Länsimusiikistakin tulee riippuvaiseksi"

Muuten niin "pehmeäksi" mainostetun kannabiksen Meriläinen listaa kuuluvaksi aistiharhoja aiheuttaviin aineisiin eli hallusinogeeneihin. Heti perään hän valistaa lukijaa: "Riippuvaiseksi voi tulla monesta muustakin asiasta kuin huumeista, esimerkiksi peleistä ja sukupuolisuhteista. Joissakin arabimaissa länsimainen musiikki on kiellettyä muun muassa sen takia, että siihen tulee riippuvaiseksi."

Lisäksi Meriläisen mukaan narkomaanit heiluvat kansalaisuuden rajamailla, vailla täysiä kansalaisen oikeuksia tai ainakin jatkuvassa vaarassa menettää ne.

Huumevalistuskin on epäonnistunutta ja sitä paitsi "ristiriidassa ajanmukaisen tutkimustiedon kanssa sekä kuulijakunnan tiedon ja arkikokemuksen kanssa ja se toistaa Turmiolan Tommi -valistuksen kaikki virheet".

Magna cum laude approbatur -arvosanan saanut lopputyö on tehty Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselle.

Ari Meriläinen tuntee lapsensa
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

Rosa katuu virhettään

- Rosalla on raskas työ. Kausi eduskunnassa on loppumaisillaan. Meille jokaiselle tulee heikkoja hetkiä. Rosa on sanonut katuvansa virhettään, Rosa Meriläisen Ari-isä toteaa.

Rosa oli reilun kahden ikäinen, kun TV2:ssa nykyään tuottajana työskentelevä Ari Meriläinen otti tytön nimelleen. Meriläinen on naimisissa Rosan äidin, näyttelijä Anneli Rannan kanssa.

Rosan lisäksi perheeseen kuuluu neljä vielä kotona asuvaa lasta.

Rosa kirjoittaa perhesuhteistaan nettisivuillaan:

Kun olin pieni kaveripiiriini ei kuulunut kuin muutama lasta, joilla oli vain yksi isä. Pidin heidän tilannettaan hieman ankeana, sillä koin kahden perheen olemassaolon todelliseksi turvallisuustekijäksi. Minähän olin onnellisessa asemassa, sillä isiä oli oikein tuplana! Ydinperheväki on kyllä sittemmin tehnyt kaikkensa saadakseen minut ymmärtämään sen, että ero olisi ongelma myös minulle, ei vain vanhemmilleni. Kas, koskaan ei ole liian myöhäistä saada onneton lapsuus. Olen toistaiseksi kieltäytynyt kunniasta. Postmodernit paimentolaiset rakastuvat itsepintaisesti kehen haluavat sukupuoleen katsomatta ja kieltäytyvät jäämästä kannabiskoukkuun, vaikka kerran vuodessa sitä polttavatkin.

Rosa Meriläinen ja hänen neljä kommuuniystäväänsä on sanottu irti komeasta kodista, jossa he ovat asuneet Tampereella Laukontorin varrella.

Isä toteaa, että tapaukseen ei liity mitään dramatiikkaa:

- Kyseessä on arvohuoneisto, jonka omistaja haluaa kunnostaa ja myydä. Rosa tuo tavaransa omakotitalomme kellariin siksi aikaa, että löytää uuden asunnon.

Meriläinen jäi sairauslomalle
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

Rosa Meriläisen avustaja Veikko Halmetoja lähetti sähköpostitse yhden lauseen mittaisen tiedotteen: "Kansanedustaja Rosa Meriläinen on pitkällä sairaslomalla 29.4. diagnostisoidun vakavan uupumisen vuoksi."

Halmetoja ei suostu kertomaan, kuinka pitkä sairasloma Meriläiselle on kirjoitettu.

Halmetojan mukaan sairasloman pituudesta kerrotaan "varmaan aika pian". Meriläinen jäi sairaslomalleen vasta viikko diagnoosin jälkeen. Esimerkiksi MTV3:n kohuhaastattelu, jossa Meriläinen vaipui pyörrytystä valitellen polvilleen, tehtiin keskiviikkona eduskunnassa.

Viime viikon tapahtumista nettipäiväkirjaansa kirjoitellessaan Meriläinen ei mainitse lääkärilläkäyntiä, joka Halmetojan tiedotteen mukaan on siis tapahtunut torstaina, päivää ennen vapunaattoa.

Päiväkirjassaan hän kertoo olleensa keskiviikkoiltana Tampereen yo-talolla kuuntelemassa naisbändi Haarakiilaa ja kirjoittaneensa torstaina kirjallisen kysymyksen prostituoitujen tukipalvelujen resursseista.

Poliisi kutsui kuulusteltavaksi
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

Poliisi aloitti eilen esitutkinnan kansanedustaja Rosa Meriläisen kannabiksen käytöstä. Meriläistä uhkaa syyte huumausaineiden käyttörikoksesta.

- Meriläisen kanssa on tänään sovittu menettelytavasta. Hän tulee kuulusteltavaksi ensi viikon aikana, rikosylikonstaapeli Juha Hakola Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä kertoi eilen.

Poliisi ei Hakolan mukaan vielä tiedä, missä kansanedustajan itsensä Image-lehdelle tunnustama kannabiksen käyttö tapahtui. Asiaa tutkitaan Meriläisen omasta toiveesta Helsingistä käsin.

Hakolan mukaan Meriläinen oli lyhyen puhelun aikana yhteistyökykyinen.

- Hänelle oli selvinnyt jo aikaisemmin, että poliisi tulee ottamaan yhteyttä.

Ensi viikon kuulustelujen jälkeen ratkeaa, saako Meriläinen syytteen.

Rikoslain mukaan huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoihin tai enintään kuuden kuukauden vankeuteen. Mikäli teonkuvaus vastaa kokonaisuudessaan Meriläisen antamaa lehtikirjoituskommenttia, kansanedustaja selvinnee pelkillä sakoilla.

Vihreät kokoustivat kirein ilmein kriisitunnelmissa
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

"Täältäkö sitä pilveä saa?"

Kansanedustaja Rosa Meriläisen kannabissotku oli torstain aihe eduskunnan käytävillä ja kuppilassa. Vihreiden pitäessä kokoustaan ryhmähuoneen visusti suljettujen ovien takana riitti muilla puolueilla virnuiltavaa.

Rosa Meriläisen kannabiskohu oli eilen eduskunnassa jokaisen huulilla. Kovimmassa ristitulessa olivat tietenkin vihreät.

- Täältäkö sitä pilveä saa, käväisi kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaisiin kuuluva kansanedustaja Kimmo Sasikin irvailemassa vihreiden ryhmähuoneen edessä odottavalle toimittajajoukolle.

Hetkeä aikaisemmin ryhmäkokoukseen oli rientänyt Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara kireämpänä kuin aikoihin.

- Kyllähän me kaikki olemme tästä hirvittävän harmissamme ja senkin takia, että tämä vahingoittaa myös puoluetta aika paljon. Tässä on toimittu myös puoluetta kohtaan erittäin epäsolidaarisesti. Ryhmäkuri ei koske vapaa-aikaa, tuhisi Soininvaara.

Hän ei myöntänyt, että vihreillä olisi huumeongelma, vaikka puolueen listoilla viime vaaleissa ollut ehdokas tuomittiin taannoin huumausaineen käyttörikoksesta ja nyt samalla nimikkeellä tutkitaan myös Rosa Meriläisen tekemisiä.

- Suomessa on 300 000 ihmistä, jotka ovat käyttäneet huumeita, se on tietysti yleinen ongelma, mutta ihmettelen, miksi aina vihreiden poliitikkojen huumeiden käyttö on niin kiinnostavaa.

Hassi iloinen sairauslomasta

Runsaan puolentoista tunnin keskustelun jälkeen vihreät marssittivat ryhmänjohtajansa Satu Hassin toimittajien ristituleen.

- Ryhmä keskusteli tästä uusimmasta tapauksesta ja itse asiassa myös Rosa Meriläisen aikaisemmastakin käytöksestä. Ryhmä ei mitenkään voi hyväksyä minkäänlaista huumeidenkäyttöä, teko on paheksuttava.

Meriläisen kanssa Hassi aikoo keskustella, kunhan hän on "sen verran kuntoutunut, että jatkokeskustelut ovat järkeviä" siitä, minkälainen käyttäytyminen on kansanedustajalle sopivaa.

- Olen iloinen, että hän vihdoin viimein ymmärsi jäädä sairauslomalle. Olisi ollut parempi, jos hän olisi ymmärtänyt sen jo aikaisemmin, Hassi sanoi.

Meriläisen erottamisesta vihreiden eduskuntaryhmästä ei Hassin mukaan keskusteltu.

Sen sijaan Hassi ja Soininvaara painottivat, että Meriläisen toiminta ei kuvasta vihreiden kantaa huumeisiin, vaan se löytyy viime syksynä hyväksytystä päihdepoliittisesta ohjelmasta. Ohjelma torjuu huumeiden myynnin laillistamisen.

He eivät kuitenkaan maininneet, että ohjelmassa huumeiden käytöstä rankaisemista ei pidetä järkevänä. Ohjelmasta suoritetussa koeäänestyksessä viime syyskuussa esimerkiksi kannabiksen kotikasvatuksen laillistamista kannatti viisi Vihreän liiton valtuuskunnan jäsentä.

Muissa puolueissa hymyiltiin hiljaa

Muiden puolueiden kansanedustajat olivat eilen varsin haluttomia kommentoimaan tapaus Meriläistä julkisuudessa. Lähinnä kilpailevissa puolueissa virnuiltiin "vihreiden ikuisuusongelmalle", kunhan toimittaja ensin vakuutti, että sananvaihto ei päädy lehteen.

Yksi harvoista poikkeuksista oli Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.

- Poliittisesti tässä on surullista se, että hän (Meriläinen) ennen vaaleja antoi sellaisia julkilausumia kuin antoi tietäen kuitenkin, mitä omat harrastukset ovat. Siitä häntä voi poliittisesti arvostella, muutoin tämä on pelkästään traagista.

- Sen verran politiikassa täytyy ajatella, että ei kannata ihan sellaisten asioiden puolesta liputtaa, joita ei ollenkaan itse oikeasti kannata, pohti Siimes.

Siimes viittasi Meriläisen ennen vaaleja Ilta-Sanomissa julkaistuun yleisönosastokirjoitukseen. Sen otsikkona oli "Ei huumeille".

Halme riehaantui Meriläisen kannabissotkusta
Lähde: Iltalehti 7.5.2004

"Vihreä ryhmä huumetestiin"

Kansanedustaja Tony Halme haluaisi, että koko vihreiden eduskuntaryhmä kävisi huumetestissä. Halme muistuttaa ehdottaneensa testejä eduskunnalle jo vajaa vuosi sitten.

Tony Halme (ps) esitti eduskunnan huumetestejä viime toukokuussa pidetyllä kyselytunnilla siten, että testeissä kävisi säännöllisin väliajoin viisi, esimerkiksi arpomalla valittua kansanedustajaa.

Tuolloin Halme letkautti, että "voin olla joka kerta testattavana, jottei vihreiden tarvitse osallistua ollenkaan" ja että "osa vihreistä haluaa kannabiksen R-kioskille".

- Sanani osuivat kerrankin oikeaan osoitteeseen. Kovaa mekkalaa hän (Rosa Meriläinen) on pitänyt, mutta huono loppu sille tuli. Ei ihme, että alkaa huimata, kun totuus tulee esiin, Halme pohdiskeli.

Vihreiden edustajat huumetesteihin

- Vihreät ovat sanoneet, että he haluavat hasiksen polttoa sun muuta lailliseksi. He ovat nyt pyrkineet sanoutumaan tästä tapauksesta irti, mutta en pidä sitä oikein uskottavana. Tuollaisia huumeveikkojahan he ovat, napin nappaajia, siemenen poimijoita ja hasiksen polttajia koko porukka. Ei yhtään yllätä kyllä tämä, Halme laukoo.

- Mielestäni olisi hyvä, jos koko vihreiden eduskuntaryhmä painuisi nyt vapaaehtoisiin huumetesteihin. Olen aiemmin pyytänyt Osmo Soininvaaraa huumetesteihin, mutta ei hän koskaan tullut.

Vihreät eivät lämmenneet

Vihreiden ryhmyrin Satu Hassin mukaan Meriläisen tapaus ei vaikuta vihreiden osin kielteiseen kantaan työpaikkojen huumetestejä kohtaan.

- Testithän ovat epäluotettavia ja tuottavat paljon vääriä positiivisia. Sitähän emme ole vastustaneet, että sellaisissa työtehtävissä, joissa se on oikeasti turvallisuuden kannalta tärkeää, testataan.

Kuuluuko kansanedustajan työ sellaisiin?

- Ensimmäinen kerta, kun tämä kysymys tuli eteen. On joka tapauksessa selvää, että kansanedustajan huumeiden käyttö on laitonta ja kaikin puolin paheksuttavaa ja sopimatonta.

Olisitteko te ryhmänä valmiita huumetesteihin?

- No siitä me ei todellakaan olla keskusteltu. Ja ei... siis... kyllä tätä työtä tehdään selvin päin.

Halmeellakin huumetuomio

Halmeen omakaan huumetausta ei ole puhdas.

Viime kesän ampumistapauksen seurauksena Halme sai tammikuussa ehdollisen tuomion ja roimat sakot. Halme tuomittiin tuolloin myös huumausaineen käyttörikoksesta, sillä kansanedustajan virtsasta löydettiin todisteet amfetamiinista.

Halme ei pidä omaa tapaustaan vertailukelpoisena Meriläisen kannabissotkuun, vaan vetoaa edelleen siihen, että "joku teki källit", eli että aine joutui Halmeen elimistöön tämän itsensä tietämättä.

Ampumistapaustahan edelsi parlamentaarikon usean päivän mittainen ravintolakierros.

JUHA PÄRSSINEN
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Naispuolinen Tony Halme
Lähde: Turun Sanomat 7.5.2004, Kolmas pääkirjoitus:
http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:9:0:0:0;4:8:0:1: 2004-05-07;4:139:0:0:0;6:1:0:0:0;4:140:0:0:0,104:8:222942,1:0:0:0:0:0:

Kansanedustaja Rosa Meriläisestä (vihr) on kehkeytynyt naispuolinen Tony Halme. Tämä tamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja on hyvin julkisuushakuinen, pukeutuu huomiota herättävästi, käyttää kansanedustajille sopimatonta kieltä ja on syyllistynyt myös rikoksiin.

Image-lehden haastattelussa Meriläinen tunnusti teini-iän myymälävarkausten lisäksi käyttäneensä jopa kansanedustajana ollessaan huumeita, "polttanut pilveä bileissä vähän". Tässä on kysymyksessä rikos, josta on paitsi poliittisia, myös rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Meriläisestä on muodostunut vihreille uusi rasite ja uskottavuusongelma. Viime eduskuntavaalien edellä Heidi Hautalaa ja Osmo Soininvaaraa syytettiin harkitsemattomista huumelausunnoista ja vihreiden nuorisojärjestön puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas Markus Drake yllätettiin itse teostakin.

Meriläinen paheksui Draken pössyttelyä
Lähde: Turun Sanomat 7.5.2004
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2004-05-07,104:2:223005,1:0:0:0:0:0:

Vihreiden eduskuntavaalikampanjan aikaan vihreiden nuoriso- ja opiskelijajärjestön puheenjohtajana toiminut Markus Drake aiheutti pahennusta polttamalla kannabista Helsingin vihreiden vaalikopilla.Rosa Meriläinen lähetti Drakelle avoimen kirjeen, jossa hän tuomitsi jyrkästi Draken teon.

Drake itse vähätteli sauhuttelun merkitystä. Draken tempaus oli liikaa puoluejohdolle, sillä nuorisojärjestön hallitus hyllytti Draken puheenjohtajan paikalta. Puolueen puheenjohtaja Osmo Soininvaara tuskaili tapausta ja piti Draken toilailua kakaramaisena. Joittenkin arvioitten mukaan kannabissotku vei vihreiltä ratkaisevat äänet, jotta puolueen painoarvo olisi avannut oven uuteen hallitukseen vaalien jälkeen.

Rosa Meriläinen joutuu poliisikuulusteluun ensi viikolla
Lähde: Turun Sanomat 7.5.2004
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2004-05-07,104:2:222999,1:0:0:0:0:0:

Huumeiden käytön eduskunta-aikanaan tunnustanut kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr) joutuu poliisin kuulusteltavaksi huumausainerikoksesta epäiltynä. Poliisi päätti tutkinnan aloittamisesta torstaiaamuna. Helsingin poliisi kuulustelee Meriläistä ensi viikolla.

- Asia on sikäli selvä, että Meriläinen on kertonut julkisuudessa käyttäneensä huumeita, kertoi asian tutkintaa johtava Juha Hakola Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä.

Meriläistä ei tavoitettu torstaina kommentteja varten. Meriläisen avustaja ilmoitti Meriläisen jääneen pitkälle sairauslomalle vakavan uupumuksen vuoksi.

Meriläinen tunnusti keskiviikkona MTV3:n uutisille käyttäneensä kannabista kansanedustaja-aikanaan. Sitä ennen asiasta oli kertonut Image-lehti, jossa Meriläinen kertoo "polttaneensa vähän pilveä" eräissä juhlissa.

Meriläistä odottaa todennäköisesti sakkotuomio. Hakolan mukaan vastaavista tapauksista on yleensä annettu 6-15 päiväsakkoa.

Meriläinen ei ole ensimmäistä kertaa kohun kohteena. Julkisuudessa on taivasteltu muun muassa hänen eduskunnassa käyttämäänsä minihametta.

"Heikentää uskottavuutta"

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi kertoi yllättyneensä siitä, että Meriläinen sortui huumeidenkäyttöön kansanedustajana. Kohu harmittaa vihreiden koko eduskuntaryhmää:

- Tämä peittää alleen sen työn, mitä muut ihmiset tekevät aidosti, Hassi sanoi.

Hassi kertoo keskustelleensa asiasta jo Meriläisen kanssa, joka oli ymmärtänyt, että "tuli tehtyä tyhmästi".

- Aion jatkaa hänen kanssaan keskustelua siitä, millainen käytös on kansanedustajalle sopivaa, Hassi sanoi.

Kokoomus ja keskusta arvioivat tapauksen heikentävän vihreiden poliittista uskottavuutta.

- Kun Drake esiintyi vastaavasti kunnallisvaalien alla, selityksenä oli, että ulkopuolinen
anarkisti oli soluttautunut puolueeseen. Nyt tätä selitystä ei voi tarjota, arvioi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz.

- Kansanedustajan pitäisi näyttää esimerkkiä. Jos sekaantuu huumeisiin, vie se koko ryhmältä uskottavuutta, sanoi keskustan ryhmäjohtaja Timo Kalli.

Sdp:n ryhmäjohtajan Jouni Backmanin mukaan vihreän puolueen uskottavuus on vaarantunut jo tätä ennen. Hän toivoo, että tapauksesta keskusteltaisiin vakavasti vihreiden ryhmässä.

Kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Päivi Räsänen totesi, että hänelle tapaus ei ollut yllätys, kannattihan Meriläinen jo vaalikampanjansa aikana mietojen huumeiden käytön laillistamista ja myönsi kannabiksen kokeilun.

- Ei tämä ollut varmastikaan yllätys vihreiden johdollekaan, Räsänen sanoo.

- Meriläinen ja Drake eivät ole yksittäistapauksia: vihreissä on muitakin kannabiksen laillistamista kannattavia. Näin ollen yritykset pestä kätensä tästä asiasta ovat ontuvia.

Viime kesänä samankaltaisen kohun kanssa eläneet perussuomalaiset eivät halunneet tuomita vihreitä yksittäistapauksen vuoksi.

Tutkija pitää kovaa arvostelua kohtuuttomana
Lähde: Turun Sanomat 7.5.2004
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2004-05-07,104:2:222983,1:0:0:0:0:0:

Stakesin erikoistutkija Pekka Hakkarainen kertoo hämmentyneensä kansanedustaja Rosa Meriläisen saamasta julkisuuskohusta.

- Minusta oli täysin käsittämätöntä ja järkyttävää, miten MTV3:n uutisissa ja iltapäivälehdissä on suhtauduttu asiaan. Pyörtymishaastattelu televisiossa ja vastaavat kuvat lehdissä ovat nöyryyttävällä tavalla samaa luokkaa kuin kuvat irakilaisvankien kidutuksista ja aiemmin silvotuista amerikkalaisista. Hakkarainen ei ota sen tarkemmin kantaa siihen, onko Meriläinen toiminut oikein tai väärin.

- Aiheesta on varmasti hyvä uutisoida, mutta ei välttämättä tällä tavalla. Eihän mediassa ole revitelty tällätavalla humalaisista mieskansanedustajistakaan. Jos he ovat jääneet kiinni rattijuoppoudesta ja vaarantaneet toiminnallaan muiden turvallisuuden, he ovat selvinneet paljon vähemmällä julkisuudessa.

Hakkaraisen mukaan Meriläisen ikäpolven huumekokeilut eivät ole mitenkään harvinaisia. Siinämielessä hän ei pidä mitenkään ainutlaatuisena, että myös kansanedustajien piiristä löytyy kokeilijoita.

- Tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaista joka kolmas on kokeillut jotain huumeita. Yhdysvalloissa demokraattisen puolueen ehdokkaista jopa suurin osa. Siellä on vähitellen huomattu, onko asialla loppujen lopuksi mitään julkisuusarvoa.

Kansanedustajia joka lähtöön
Lähde: Helsingin Sanomat 8.5.2004, Pääkirjoitus

Suomalaisella henkilöpainotteisella vaalijärjestelmällä on valo- ja varjopuolensa. Kansalaiset voivat eduskuntavaaleissakin vaikuttaa suoraan siihen, ketkä henkilöt puolueiden listoilta tulevat valituiksi. Varjopuoliin kuuluu se, että valituiksi tulevat eivät aina täytä kansanedustajan aseman laatuvaatimuksia edes käyttäytymisen osalta.

Eduskunta ei ole mikä tahansa työpaikka, vaan Suomen kansaa edustava korkein valtioelin. Se asettaa kansanedustajalle tiettyjä nuhteettomuus- ja käyttäytymisvaatimuksia, vaikka hänen mielipiteitään ei saa rajoittaa. Ei voida tietenkään ennalta sulkea pois sitä, että kansanedustajakin saattaa sortua johonkin laittomaan tekoon. Kansanedustajan aseman koskemattomuuden suojelu edellyttää sitä, että hänet voidaan erottaa vain vakavammista rikoksista tuomittuna. Niinpä Tony Halme jatkaa kansanedustajana, vaikka hän sai tuomion useammastakin eri rikoksesta.

Kun vihreiden Rosa Meriläinen tunnustaa syyllistyneensä satunnaiseen huumausaineen käyttöön, se on lainrikkomuksena melko vähäpätöinen asia, mutta poliittisesti vakava - ainakin hänen puolueelleen. Vihreät ovat parhaansa mukaan yrittäneet päästä eroon "huumepuolueen" polttomerkistä. Eduskuntavaalien alla puolueen nuorisojärjestön johtaja halusi provosoida keskustelua vapaammasta huumepolitiikasta kertomalla omasta huumeiden käytöstään. Puolue sanoutui hänestä jyrkästi irti. Nyt oli vuorossa puolueen kansanedustaja, entinen varapuheenjohtaja.

Meriläinen on saanut ryhmätovereitten vihat niskoilleen muustakin käyttäytymisestä kuin huumesekoilusta. Meriläisen mielestä "eduskunta on perseestä", poliitikot ja puolueet ovat kaksinaamaisia, oma puoluekin yrittää kieltää omien mielipiteiden lausumisen...

Ei ihme, että vihreät pelkäävät uskottavuutensa joutuvan turhan koville äänestäjien silmissä.

"Yleinen tyhmyys jää kertomatta"
Lähde: Helsingin Sanomat 9.5.2004, Muut lehdet

Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja Mauri Liukkonen kysyy, onko pilveä kerran pössäytellyt kansanedustaja huonompi yhteisten asioiden hoitaja kuin poliitikko, joka tunnollisesti ja kiitettävällä ahkeruudella tekee vuosikausia tyhmyyksiä.

"Jos nuhteettomuus olisi ainoa mittatikku, saattaisi monen taitavan poliitikon ura tyssätä jo alkuunsa. Urho Kekkosesta olisi tuskin koskaan tullut suurta suomalaista valtiomiestä."

"Eduskunnassa on tälläkin hetkellä monta kansanedustajaa, joita ei koskaan saa kiinni juopottelusta tai siveettömyydestä, pilven poltosta puhumattakaan. Osa heistä ei ole saanut aikaan yhtään mitään. Osa taas on kunnostautunut torppaamalla monta hyvää hanketta, mistä laskun aina maksavat muut kuin he itse."

"Voisikohan viimeksi mainittuja joskus paheksua iltapäivälehdissä monen sivun voimin?"

Viikon voittajat
Lähde: Aamulehti 9.5.2004, Jyrki Lehtola

Suomen huumetilanne
Vastoin yleistä käsitystä Suomen huumetilanne ei olekaan riistäytynyt käsistä, koska maan ainoa huumeongelmainen on kansanedustaja, joka poltti vuosi sitten vähän pilveä kotibileissä eikä pitänyt kokemastaan.

Poliisin työtaakka
Vastoin yleistä käsitystä poliisi ei näännykään työtaakkansa alle, koska sillä oli aikaa ottaa heti tutkittavaksi se, että joku oli joskus polttanut vähän pilveä kotibileissä.

Vihreät
Vastoin yleistä käsitystä, vihreän liiton pahin ongelma ei olekaan uskottavuuden puutteessa, yhdentekevyydessä tai selkärangattomuudessa, vaan siinä, että niillä on kansanedustajana joku, joka on joskus polttanut vähän pilveä kotibileissä.

Tyhmä puhuu totta
Lähde: Helsingin Sanomat 9.5.2004

MTV3:n uutiset näytti keskiviikkona, miten kansanedustaja Rosa Meriläistä (vihr) alkoi huimata kesken haastattelun, jossa toimittaja hiillosti Meriläistä kannabiksen käytöstä.

Torstain Iltalehden kannessa huimauskohtaus oli jo "ROMAHDUS". Kuvassa Meriläinen oli kyykistynyt lattialle, ja hänen päänsä päällä heilui MTV3:n toimittajan mikrofoni kuin jättiläisnuija.

Perjantain Ilta-Sanomissa Meriläisestä olikin sitten tullut "Huumemannekiini?" Uutisoinnista tuli mieleen surullisenkuuluisa lööppi 1980-luvun alusta: "Ahti anoi armoa humalassa." Karjalais-lööppi on usein käytetty esimerkki julmasta journalismista.

Ei ole suuri uutinen, että kansanedustaja on kokeillut kannabista. Ammoiset huumekokeilunsa ovat myöntäneet muiden muassa Heidi Hautala, Erkki Tuomioja, Vappu Taipale, Osmo Soininvaara, Tony Halme, Mikko Alatalo ja Veltto Virtanen.

Varusmiehille tehtyjen kyselyjen mukaan viidesosa suomalaisista ja ruotsalaisista varusmiehistä ovat käyttäneet huumeita ainakin kerran. Kansanedustajat poikkeavat tuskin keskiarvosta, elleivät sitten ylöspäin. Uutinen on se, että kansanedustaja puhuu julkisesti pilvenpoltostaan. Miksi Rosa Meriläinen meni tunnustamaan tehneensä rikoksen - ja vielä kansanedustaja-aikanaan?

Meriläinen on tunnetusti ajattelematon lörppö. Imagen toimittaja sai hänet tavallistakin avoimemmaksi kutsumalla kapakkaan. Rennossa seurassa muutaman tuopin jälkeen unohtuu helposti, ettei tässä rupatellakaan kaverien kesken. Seuraavana aamuna molemmilla on krapula, mutta toimittajalla haastattelunauha. Imagen jutustakin näkyy, että pössyttelypuheet alkoivat kaduttaa Meriläistä, mutta toimittaja pisti ne tietysti lehteen - arvaten varmasti, että Imagen nimi pääsisi Rosan siivellä muihin viestimiin. Kaavahan on tuttu aiemmista huumekohuista: pari lausetta nuorisomediassa, jättiläisotsikot iltapäivälehdissä ja lopuksi Ritva Santavuoren tuomio.

Sattumalta media kauhisteli kansanedustajan satunnaista kannabiksen käyttöä samaan aikaan, kun Helsingin puistoissa lojui humalaisia kuin ruumiita Raatteen tiellä ja puolet kansasta raahasi Tallinnasta valtionyhtiö Altian kossumäyräkoiria - mutta sehän meitä kaikkia vain nauratti. Vain päivää ennen kannabiskohua eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkisti ylpeänä filosofi Pekka Himaselta tilaamansa raportin. Raportissa Himanen esittää moraalisen teesinsä vapaamielisemmälle Suomelle: "Se, mitä aikuiset ihmiset tekevät vapaasta tahdostaan ja mikä ei vahingoita muita, on ok." Meriläisen pilvenpoltto olisi tuskin vahingoittanut ketään muuta - ellei kannabikseen olisi yhdistynyt muutama kalja, lörppö suu ja ahnas media.

Anu Nousiainen
Saska Snellman

Kymmenet "hamppuverkkolaiset" suitsuttavat

kansanedustajan avoimuutta
Lähde: Iltalehti 10.5.2004

Kannabiksen käyttäjät pommittavat Rosa Meriläisen sähköpostia

Kansanedustaja Rosa Meriläisen (vihr) tunnustus kannabiksen käytöstä on saanut internetin suomalaisen hamppuforumin käyttäjät riemastumaan. Kymmenet forumin käyttäjät hehkuttavat Meriläistä sankariksi ja ovat myös lähettäneet kansanedustajalle kannustavia sähköposteja.

- Pisteet Rosalle ulos tulosta. Rosalle kannustava sähköposti lähtee juuri tällä sekunnilla ja kannustan muita mukaan, yksi keskustelun ensimmäisistä kirjoittajista kannustaa.

- Pistin jo hänelle kantaa ottavan ja kannustavan sähköpostin, jossa kutsuin myös tänne foorumille tutustumaan meihin vaarallisiin, yhteiskuntamme pohjasakkaan kuuluviin rikollisiin, eräs keskustelija kirjoittaa.

Tunnustus kiusallinenkin

Hamppuforumin käyttäjiltä riittää runsaasti sympatiaa Meriläistä kohtaan ja kritiikkiä, niille, jotka tuomitsevat kansanedustajan kannabiksen käytön. Forumilaiset yrittivät jopa sähköposteillaan houkutella Meriläistä puolileikillään lauantaina pidetylle hamppumarssille, joka kokosi Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun kannabiksen laillistamista kannattavia henkilöitä.

Osa forumin käyttäjistä pitää Meriläisen Image-lehdessä julkaistua kannabistunnustusta kuitenkin vähintään kiusallisena.

- Kansan tuoreessa muistissa on eräänkin vihreän huumemyönteiset kannanotot, kirjoittaja sanoo viitaten viime vuonna eduskuntaan pyrkineeseen Markus Drakeen, joka esitti julkisuudessa kannabiksen laillistamista.

- Toisaalta tällainen "kaapista ulostulo" tuo kannabista lähemmän tavallista kansaa, pois katuojien pohjalta ja saastaisista huumeluukuista, sama kirjoittaja puolustelee.

Lööppijournalismia Maikkarista
Lähde: Helsingin Sanomat 13.5.2004, Kanavalla

MTV3:n uutiset päätti viikko sitten pistää ykkösaiheekseen kansanedustaja Meriläisen surullisen kuuluisan pilvenpoltto-lausunnon Image-lehdessä. Valinta oli sikäli erikoinen, ettei kyse ollut uutistoimituksen omasta skuupista vaan toisen tiedotusvälineen julkaiseman jutun kommentoinnista. Oleellista toimittaja Vesa Kallionpään jutussa ei ollutkaan uutisen asiasisältö vaan vaikutelma - se, mitä uutiskuvassa näkyi.

Kesken MTV3:n haastattelun Meriläistä alkoi pyörryttää ja hän kyykistyi. Sen sijaan, että toimittaja olisi editoinut tämän osuuden pois jutusta, hän päätti sisällyttää sen uutiseen, jossa keskusteltiin vuoden takaisesta pilven poltosta.

Eräs ystäväni epäilikin, ettei huimauskohtausta olisi nähty jutussa, joka olisi käsitellyt ydinvoiman turvallisuutta, päästörajoituksia tai ihmisoikeuksia. Nyt sen sijaan kohtaus assosioitui uutisaiheeseen eli pilven pössyttelyyn.

Näin uutinen vihjaa ja antaa ymmärtää, että näillä asioilla on jokin yhteys. Kuinka moni katsoja tässä vaiheessa kiinnitti huomiota siihen, että uutisessa puhuttiin vuoden takaisesta asiasta?

MTV3:n uutistoimituksen näkökulma ja valinnat myötäilevät iltapäivälehtien lööppijournalismia, joka yhdistelee otsikoita ja kuvia varsin lennokkaasti: Lehti kertoo suurin otsikoin romahduksesta, ja otsikon vieressä on kuva julkkiksesta. Romahdus yhdistyy näppärästi julkkikseen, vaikka kyse olisi kahdesta eri jutusta.

On hämmentävää, että television uutistoimitus lähtee lööppijournalismin linjalle. Uutiskuviin liittyy tietenkin aina tulkintoja. Oleellista on se, kuinka tarkoitushakuista kuvien järjestely kulloinkin on. Halutaanko sanoa jotain, mitä muuten ei voi sanoa? Miksi vihjaillaan - eikä sanota suoraan? Kyse voi olla arkaluontoisesta aiheesta tai sitten - sanottavaa ei yksinkertaisesti ole.

Jos ei ole taitoa käsitellä monimutkaista asiaa, voi aina yhdistellä kuvia ja tekstejä ja luoda vaikutelman siitä, että nyt on päästy jonkin merkittävän asian äärelle. Joku voi tulkita moisen kriittisyytenä.

Ymmärtääkseni kuitenkin kriittinen journalismi esittää kysymyksiä ja pitäytyy faktoissa. Sen tavoitteena on terävöittää keskustelua, ei sumentaa sitä.

Kohuja on helppo synnyttää. Vaikeampaa on arvioida asioiden painoarvoa. Vai onko lopulta kaikkein vaikeinta olla tarttumatta kohun houkutukseen?

Kaarina Nikunen

Savuna ilmaan
Lähde: Metro 14.5.2004, Kolumni

Ennen kuin jatkan tämän pidemmälle, niin totean, että tuomitsen jyrkästi kaikkinaisten huumausaineiden kaupustelun, mutta en niiden käyttöä. Tämä kantani säilyy läpi tämän kolumnin, vaikka en sitä aina erikseen mainitse. Jyrkän tuomion kaupustelulle esitän jutussa aina juoksevana järjestysnumerona (1-9). Näin sen takia, että huumeista kirjoittaminen on vähän niin kuin kirjoittaisi terrorismista. Jos ei terrorismia tuomitse joka toisessa lauseessa, kirjoittajaa pidetään helposti Osama bin Ladenin kannattajana.

Ja sitten asiaan. Vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen ilmiantoi itsensä jokin aika sitten pilven poltosta. (1)

Reaktiot olivat odotetut. Moraalista tuohtumusta. Epäilyjä siitä, onko Meriläinen kelvollinen enää hoitamaan kansanedustajan tehtäviä. Entinen valtionsyyttäjä Ritva Santavuori toivoi, että Meriläisen huimauskohtaus MTV3:n uutisissa tulkittaisiin niin, että noin huonoon kuntoon ihminen menee, kun käyttää huumeita.

Tony Halme, jolla itsellään on pitkä historia viinan ja hormonien sekakäytöstä, vaatii vihreiden kansanedustajille huumetestejä. Hyvä, että joillain on vielä huumorintaju jäljellä näissä huumehommissa.

Meriläinen kertoi polttaneensa pilveä joskus viime vuonna ja katuvansa (2). Joidenkin mielestä tässä asiassa Meriläinen teki suurimman virheensä. Virhe ei ollut pössäyttely, vaan se, että Meriläinen tunnusti pössäytelleensä. (3)

Mitä? Eikö ihmisen aina pidäkään puhua totta? Vai pitääkö puhua totta aina silloin, kun siitä on itselle etua? Aiheuttaako Meriläinen hölösuumaisuudellaan paineita kansanedustajakollegoilleen?

Rehellisyys on saanut kommenteissa uuden synonyymin. Rehellisyys on tyhmyyttä.

Suomalaisia pidetään siinä mielessä rehtinä kansana, että kaikenlaiset tyrimiset saa anteeksi, kunhan reilusti tunnustaa. Meriläisen kohdalla tämä avoimuus ei aivan toiminut.

Jos pössäyttely (4) olisi tullut julki jotain toista kautta, sanotaan nyt vaikka vuoden kuluttua, olisimme saaneet lukea lehdistä kommentteja siitä, että Meriläinen on raukkamaisesti yrittänyt peitellä asiaa. Olisi vaan reilusti myöntänyt silloin aikanaan, että pilveä on tullut poltettua (5), niin olisi saanut kaiken anteeksi. Että voiko tuommonen ihminen olla ollenkaan kansanedustaja, joka ei reilusti myönnä virheitään?

Kohu Meriläisen pössyttelystä tuntuu siitäkin syystä omituiselta, että yhä kasvava määrä suomalaisia juo parhaillaan itseään työkyvyttömäksi tai kuoliaaksi valtion suojeluksessa ja sponsoroimana. Sammuneita ihmisiä makaa pitkin raittia niin kylissä kuin kaupungeissakin. Selviämisasemat eivät pysty ottamaan vastaan kaikkia, jotka apua tarvitsisivat. (6)

Rosa Meriläinen on nyt jäänyt sairaslomalle. Syynä ei suinkaan ole pilven poltto, vaan ylirasitus. Meriläinen sanoo toimineensa tyhmästi, mutta tämä ei raivopäisimmille tuomitsijoille riitä.

Mitä muuta hän voi tehdä? Poltettua sätkää ei saa enää ulospuhallettua. Enkä usko, että käytön raivopäinen tuomitseminen on sitä kaikkein tuloksekkainta ennaltaehkäisevää huumepolitiikkaa. (7 ja 8)

Ne, jotka ovat Meriläisen toiminnasta moraalisesti tuohtuneita, ovat huolissaan nuorten huumeidenkäytöstä. Mutta kyllä taustalla on myös tunne omasta erinomaisuudesta.

Meikäläinen se ei olekaan töpeksinyt, ja jos onkin, niin en ole jäänyt kiinni. (9)

Taina West

Kuulustelut saivat Meriläisen sanattomaksi
Lähde: Iltalehti 22.5.2004

Huumausaineen käyttörikoksesta epäilty kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr) saapui eilen iltapäivällä poliisikuulusteluihin Pasilan poliisitaloon ilmeettömän totisena.
 

Punaiseen verhoutunut Rosa Meriläinen ei suostunut kommentoimaan edessään olevia kuulusteluja millään tavoin vaan käänsi hermostuneesti selkänsä toimittajille ja kuvaajille. Meriläinen ja hänen asianajajansa Paul Perovuo olivat sopineet keskenään vaitonaisesta linjasta.

- Kumpikaan meistä ei kommentoi tätä asiaa nyt millään tavoin, Perovuo totesi tiukasti odotellessaan Meriläistä kuulusteluista.

Meriläinen otti asian niin kirjaimellisesti, että hän ei sanonut toimittajille sanaakaan ennen kuulustelua eikä sen päätyttyä reilun tunnin
kuluttua. Kuulustelusta palattuaan Meriläinen oli vapautuneemman oloinen mutta poistui kiireesti paikalta Perovuon kanssa.

Kuulusteluissa selvitettiin muun muassa, mitä aineita Meriläinen on käyttänyt ja missä. Yleensä huumausaineen käyttörikos tutkitaan sillä paikkakunnalla, jolla rikos on tehty. Kun tämä ei ollut selvillä, niin Helsingin poliisi otti Meriläisen tutkittavakseen, koska tämä työskentelee Helsingissä. Kansanedustajan kotipaikka on kuitenkin Tampere.

Sakot yleisin rangaistus

- Rosa Meriläisen osalta tutkitaan huumausaineen käyttörikosta, ei muuta, vahvistaa tapausta tutkiva rikoskomisario Juha Hakola Helsingin huumepoliisista. Esitutkinta saadaan hänen mukaansa todennäköisesti päätökseen kesäkuun alussa.

Hakolan mukaan sakot ovat yleisin rangaistus huumausaineen käyttörikoksesta. Tavanomainen sakkojen haarukka on 6-15 päiväsakkoa, mutta ankarimmillaan käyttörikoksesta voi saada jopa puoli vuotta vankeutta. Oikeus voi jättää myös tuomitsematta "jos teko ei heikennä yleistä lainkuuliaisuutta". Usein huumausaineen käyttörikoksissa ei edes mennä oikeuteen asti, vaan poliisi
määrää sakot.

Meriläinen on tunnustanut käyttäneensä kannabista vuosi sitten, jo kansanedustajana toimiessaan. Meriläinen tunnusti satunnaisen kannabiksen käytön sekä Image-lehdessä että MTV3:n uutislähetyksessä 5. toukokuuta.

Poltti pilveä bileissä

Rosa Meriläisen huumeenkäyttö on ollut ilmeisesti satunnaista. Kun Image-lehden toimittaja kysyi Rosa Meriläiseltä, koska tämä oli viimeksi polttanut pilveä, niin Meriläinen vastasi: "On siitä jonkin verran aikaa. Mä en tykkää pilvestä, siitä olosta, mikä siitä tulee, mutta ei siitä nyt ole vuotta kauempaa, kun olen joissakin bileissä polttanut vähän".

Meriläinen kannatti vaalikampanjansa aikana mietojen huumeiden laillistamista. Kansanedustajana toimiessaan hän on kuitenkin todennut, ettei kannata huumeiden laillistamista.

Huumeasiat ovat kiinnostaneet Meriläistä myös teoreettiselta kannalta. Hän on tutkinut huumepolitiikkaa vuonna 2 000 valmistuneessa gradussaan "Onko narkomaani kansalainen". Valmistumisensa jälkeen hän aloitti huumepolitiikkaa koskevan väitöskirjan tekemisen, mutta ei ehtinyt juurikaan tekemään tutkijan työtä tultuaan viime keväänä valituksi eduskuntaan.

Avustaja Veikko Halmetojan mukaan Rosa Meriläinen on pitkällä sairaslomalla vakavan uupumuksen vuoksi. Sairasloman kestoa ei ole vielä määritelty. Kansanedustajan työnsä ohessa Rosa Meriläinen on toiminut europarlamentaarikko Matti Wuoren kampanjapäällikkönä kesän eurovaaleissa.

Vihreiden johto tuohtui poliisin menettelystä
Lähde: Iltalehti 21.5.2004

Vihreä liitto aloittaa aamupäivällä kaksipäiväisen puoluekokouksensa Tampereella hämmentävissä tunnelmissa. Vihreiden on määrä hyväksyä viikonlopun aikana puolueelle uusi EU-ohjelma ja ympäristöpoliittinen ohjelma.

Kansanedustaja Rosa Meriläisen huumekokeilut saattavat kuitenkin tulla keskeiseksi puheenaiheeksi, vaikkei tämä asia kuulukaan mitenkään puoluekokoukselle.

Vihreän liiton johto oli perjantai-iltana täysin tuohduksissaan siitä, että poliisi oli oma-aloitteisesti kertonut perjantaina Meriläisen poliisikuulusteluista. Puheenjohtaja Osmo Soininvaara arvosteli kovin sanoin poliisin edustajaa ja kokoomusvaltuutettua Juha Hakolaa politikoinnista.

Soininvaaran mielestä Hakolan menettely oli törkeämpää kuin Meriläisen huumekokeilu. Hakola soitti perjantai-iltapäivänä ulkomailta STT:lle ja kertoi Meriläisen olleen kuulustelussa.

Kuulustelun sisällöstä Hakola ei kertonut mitään.

Vihreän liiton hallitus kävi perjantai-iltana oman "terapeuttisen" keskustelunsa tapaus Meriläisestä. Soininvaaran toiveena on, ettei asia
nousisi enää puoluekokouksessa esiin.

Drake ennen Meriläistä
Lähde: Iltalehti 22.5.2004

Kokoomus ja keskusta ovat arvioineet Rosa Meriläisen huumetunnustusten heikentävän vihreiden poliittista painoarvoa. Oma puolue taas on todennut, että Meriläisen toiminnassa on ollut asioita, jotka ovat harmittaneet ryhmää.

Reilu vuosi sitten, juuri eduskuntavaalien alla, vihreille tuotti harmaita hiuksia Markus Drake, joka sauhutteli kannabista vaalimökin nurkalla Helsingissä ja vähätteli jälkikäteen tekoaan. Drake toimi tuolloin vihreiden nuoriso- ja opiskelijajärjestön puheenjohtajana.

Rosa Meriläinen katsoi tuolloin asiakseen lähettää Drakelle paimenkirjeen, joka julkaistiin vihreiden verkkosivulla. Kirjeessä Meriläinen paheksui Draken pilvenpolttelua ja antoi ymmärtää, että vihreiden nuorisojärjestön on sanouduttava irti hänen teoistaan tai emopuolue sulkee rahahanat. Nuorisojärjestön hallitus hyllyttikin sittemmin Draken puheenjohtajan paikalta.

Keskustelemattomuuden taito
Lähde: Helsingin Sanomat 23.5.2004, Sunnuntai, Sanojen takana

Viime aikoina Suomessa on oltu räväkästi keskustelematta huumepolitiikasta. Eikä ihme. Keskustelussa jotkut epäilemättä väittäisivät, että kannabiksen haitoista on monia mielipiteitä, huumeiden kokeilu on hyvin yleistä ja yksi vaarallisimmista päihteistä on valtion rahasampo. Keskustelu voisi johtaa asenteiden lientymiseen ja huumeidenkäytön yleistymiseen, mitä harva varmaan haluaa. Siksi vaikeneminen on kultaa. Yhteistä keskustelemattomuutta pidetään yllä tiukoin sanktioin. Nuoruuden huumekokeilunsa joskus myöntäneet joutuvat median jalkapuuhun joka kerta, kun huumeista keskustellaan. Tilanne on sama Naton kohdalla. Esimerkiksi "natottaja" Liisa Jaakonsaarta (sd) lyödään monissa lehdissä kuin vierasta sikaa. Nato on eliitin kannabis: yksikin kokeilu on liikaa.

Jos joku yrittää avata keskustelua kiusallisista aiheista, avaus voidaan tumpata ottamatta lainkaan kantaa itse ajatuksiin. Siihen on useita koeteltuja keinoja.

1. Epäile, että puheenvuoron takana on kätkettyjä motiiveja. Syytä keskustelijaa oman edun tavoittelusta, presidenttipelin avaamisesta tai vaikkapa tuoreen kirjansa markkinoinnista.

2. Puukota selkään. Kantele keskustelijan esimiehille tai ihmettele julkisesti, mahtavatko esimiehet todella hyväksyä tämän puheet.

3. Uhkaa potkuilla. Kysele, miksi valtio tukee verovaroin tämän tyyppistä toimintaa. Muistuta, että keskustelijan virka on määräaikainen.

4. Vetoa auktoriteettiin. Kysy, mahtaako esitetty mielipide olla Suomen ulkopoliittisen linjan mukainen. Entä mitäköhän Yhdysvalloissa tai Brysselissä mahdetaan nyt Suomesta ajatella?

5. Vuoda. Ilmoita, ettet voi asemasi vuoksi kommentoida asiaa, mutta panettele keskustelijaa luottamuksellisissa taustakeskusteluissa.

6. Herjaa. Leimaa toinen populistiksi, elitistiksi, sovinistiksi, terroristiksi, militaristiksi, ex-taistolaiseksi tai huumemannekiiniksi.

7. Saivartele. Sivuuta häikäilemättä toisen keskeiset väittämät ja saivartele loputtomasti jostain sivuasiasta. Puutu pilkutukseen.

8. Pilkkaa. Takerru keskustelijan ulkonäköön, puhevikoihin tai pukeutumiseen. Irrota tämän lausunnosta puolikas lausepätkä ja väännä siitä vitsiä.

9. Haasta oikeuteen. Julista, että kunniaa on loukattu, salaisuuksia vuodettu, valtion etu vaarannettu.

10. Vaikene. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Ole karavaani.

Saska Snellman