Uutiset - kotimaa 2000

Huumesotaspektaakkeli Traffic tulossa teattereihin
Huumesotapeli:
http://StopTheWar.com

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut Steven Soderberghin (mm. L.A. Confidential) ohjaama Traffic on tulossa maaliskuussa Suomen elokuvateattereihin. Elokuva on saanut USA:ssa aikaan runsaasti keskustelua huumesotaan uhrattavien miljardien dollareiden hyödyllisyydestä, koska huumeista vankilaan tuomittujen määrä on kymmenkertaistunut viimeisten 20 vuoden aikana ja 90-luvulla huumeiden hintataso on laskenut ja saatavuus parantunut.

USA:n johtava huumepolitiikan reformia ajava organisaatio Lindesmith Center esitteli Oscar-ehdokkuuksien julkistamispäivänä huumesotapelin, jossa pelaaja pystyy valitsemaan kolme eri strategiaa huumeongelman ratkaisemiseksi.


Suomen hampputeollisuuden juuret
Lähde: Annala, Vilho (1928) Suomen varhaiskapitalistinen teollisuus Ruotsin vallan aikana. Helsinki.

Wasa-laivan purjeet:
http://pc-78-120.udac.se:8001/WWW/Nautica/Rigging/Sails/Wasa-sails.html

Buldaani- l. hamppukangasteollisuus sai alkunsa Kustaa II Adolfin toimesta, sillä hän perusti Tukholmaan purjekangasmanufaktuurin ilmeisesti laivaston tarpeita varten.

Pellavan ohella hamppu oli tänä aikana tärkeä kutomateollisuuden raaka-aine. Se asetettiin puuvillan yläpuolelle, koska se oli kotimaista. Hamppukangas- l. buldaaniteollisuudella olikin hyvät menestymisen mahdollisuudet, monin verroin paremmat kuin puuvilla- ja pellavateollisuudella.

Tämä teollisuus oli kutomateollisuuksien joukossa lisäksi siitä erikoinen, että se oli puhtaasti kapitalistinen. Tuotantopääomat olivat yksinomaan kaupan synnyttämiä.

Buldaaniteollisuuden menestymisen selittää tuotteiden hyvä menekki. Harva teollisuus meillä olikin niin luonnollinen kuin tämä. Eivät ainoastaan monien rannikkokaupunkien kauppalaivastot, vaan myöskin rannikkoseutujen talonpoikaisalukset tarvitsivat vuosittain suuret määrät purjekangasta. Lisäksi armeijan tarpeiksi ostettiin ainakin porvoon manufaktuurista telttakangasta ja sotalaivastolle purjekangasta. Vietiinpä täältä buldaania myöskin Ruotsiin, vieläpä itse Tukholmaankin.


Kari Huoviala:

Muotihuume nimeltä huumetestaus

Lähde: Aamulehti, 5.10.2000, ylänurkka s.2

17.10.2000

Ministeri Itälä kaupittelee pakoa todellisuudesta

Huumeilla on mahtava voima. Ne sekoittavat pään jopa sellaisilta, jotka eivät ole niitä koskaan nähneetkään. Huumeperäisiä ajatustoiminnan häiriöitä esiintyy maan hallituksessa asti.

Sisäministeri Ville Itälä kävi tiistaina Tampereella järjestetyssä keskustelutilaisuudessa toistamassa päähänpinttymäänsä: koko kansa on huumetestattava. Ainakin kaikki koululaiset.

Valitettavasti Itälän sanoma näyttää uppoavan yleisöön kuin - muotihuume. Todellisuuspaostahan Itälän tarjoilemassa pelastusopissa on kyse.

"Jos kaikki koululaiset testataan, yhdeksän kymmenestä positiivisesta tuloksesta olisi laboratoriovirheitä", sanoi lääkäri Jukka Lumio tiistain keskustelutilaisuudessa. Hän arveli, että yleisistä testeistä seuraisi katastrofi.

"Testien ongelmat ovat pienempi ongelma kuin se, ettei testejä ole", vastasi siihen alokasministeri Itälä.

Mikä ihmeen niksahdus Itälän päässä oikein on tapahtunut? Mikä umpisolmu panee ministerismiehen julistamaan, että virheellisetkin huumetestit ovat parempi vaihtoehto kuin ei testejä ollenkaan?

Huumeongelma ei helpota sillä, että tavalliset suomalaiset huumetestaavat toisiaan ja käräjöivät sen jälkeen testien kiistanalaisista, tulkinnanvaraisista tuloksista.

Kuinka paljon rahaa yleiseen huumetestaushölmöilyyn saataisiin uppoamaan? Mitä kaikkea sillä rahalla saataisiin aikaan oikeassa huumeiden vastaisessa taistelussa?

Narkomaanien likaisten neulojen vaihtaminen puhtaisiin on kansanterveyden kannalta suunnattoman paljon arvokkaampaa toimintaa kuin tavallisten kansalaisten testaileminen.

Tietenkin neulojen vaihtaminen on Itälän mielestä arveluttavaa. Ilmaiset neulat houkuttelevat kuulemma viattomia kokeilemaan piikkihuumeita. Oletko sinä harkinnut tämän palvelumuodon käyttämistä?

Mitä jos Itälä poistaisi aivan aluksi huumeongelman vankiloista. Niissähän se on erityisen paha.

Kun vankilat on saatu huumeettomiksi, voidaan pohtia, kuinka pitkälle siviilimaailmaa on järkevää kehittää vankilan suuntaan, jotta huumeet saadaan kuriin tälläkin puolen muuria.


Rakkautta ja Anarkiaa elokuvafestivaali esittelee yrtti-sarjan

12.9.2000 päivitetty 23.9.2000

Tänä vuonna Suomen tunnetuin elokuvafestivaali, Rakkautta ja Anarkiaa, esittelee ajankohtaisen kannabiselokuvasarjan. Yrtti-sarjassa esitetään SKY:n uutisissakin esitellyt Ron Mannin dokumentti Grass ja brittiläinen hamppu- ja mummokomediaa yhdistelevä Saving Grace. Näiden lisäksi esitetään Curtis Hansonin (L.A. Confidential) ohjaama Wonder Boys, Robert Greenwaldin Abbie Hoffmanista kertova elokuva Steal This Movie ja Chris Brownen Jamaikan kuvaus Third World Cop.

Jos on aikaa ja intoa, kannattaa nähdä ne kaikki. Jos lisäksi haluaa katsoa Grass-elokuvan mukavassa seurassa, niin kannattaa tulla yhdistyksen erikoisnäytökseen. Se on Helsingissä, elokuvateatteri Dianassa lauantaina 30.9.2000 klo 20:30. Diana on Dianapuiston vieressä Yrjönkatu 10.

Dianassa on 150 paikkaa, joista yhdistyksen jäsenille on varattu 100. Näytös ei ole yksityisnäytös, mutta yhdistyksen jäsen on etusijalla ostaessaan lippua näytökseen. Lippujen hinnat, 30 mk, ovat myös samat kaikille. Järjestely toimii niin, että Dianasta voi jäsen käydä ostamassa itselleen lipun. Lauantaina laitetaan loput myyntiin kaikille, joten lippu kannattaa hankkia ennen sitä. Sarjakortilla voi tietenkin myös lunastaa lipun.

HUOM! Jäsenkirjeen tiedoista poiketen: Lippuja ei voi varata.


Lehdistötiedote:

Vaasan yliopiston hamppukerho suunnittelee omaa kunnallisvaalikampanjaa

3.8.2000

Vaasan yliopiston hamppukerhon viimeisin kokous on päättänyt ottaa osaa seuraaviin kunnallisvaaleihin omalle valitsijayhdistyksellään. Kerhon pidemmän tähtäimen tavoitteen, eli hampun laillistamisen ohella päätökseen vaikutti myös viimeaikoina mediassa esiintynyt päihteisiin liittynyt keskustelu. "Valitettavasti erityisesti joidenkin poliitikkojen motiivit viimeaikaisessa päihdekeskustelussa ovat vaikuttaneet varsin opportunistisilta. Emme voineet olla huolestumatta sen vaikutuksista myös kunnalliseen päätöksentekoon, joten koimme parhaaksi vaihtoehdoksi siihen osallistumisen.", toteaa kerhon puheenjohtaja Nuutti Gylling. ".

Ehdokkaita etsitään.

Hamppukerhon kunnallisvaaliehdokkaiden etsintä on alkanut. Vaikka muutamia ehdokkaita on jo tiedossa, vaikeuttaa tehtävää yleinen politiikan seksittömyys. Gylling toteaakin: "Tietysti monia ihmisiä kiinnostaa ihmisten, erityisesti nuorten hyvinvointi, mutta kunnallispolitiikka koetaan yleisesti hyvin tylsänä asiana. Valitsijayhdistys on helppo saada kasaan, mutta ehdokkaan pitäisi olla valmis käyttämään aikaansa kunnan asioiden hoitamiseen seuraavien neljän vuoden ajan. Kaikki eivät edes tiedä, asuvatko tuolloin Vaasassa." Asiasta kiinnostuneet voivat kuitenkin ottaa yhteyttä kerhoon syyskuuhun saakka, jolloin hamppukerho valitsee ehdokkaansa lopullisesti.

Aktiivisuutta toivotaan koko maahan

Vaikka hamppukerhon suunnittelema kampanja koskee lähinnä Vaasaa, toivoo kerho vastaavaa toimintaa syntyvän myös muualla maassa. "Asia on lopultakin hyvin vakava. Suomessa kuolee pelkästään imppaukseen joka vuosi muutamia nuoria, puhumattakaan alkoholin tai kovien huumeiden aiheuttamista tuhansista turhista kuolemista. Jo pelkästään miedompien vaihtoehtojen esilletuonti, vaikkapa kunnan nuorisotyössä, voisi estää näistä monia.", selittää Gylling. Hamppukerho aikookin tarvittaessa neuvoa myös muissa kunnissa vastaavaa toimintaa suunnittelevia ihmisiä.

Vaasan yliopiston hamppukerho lyhyesti

Vaasan yliopiston hamppukerho on vajaan vuoden ikäinen Vaasan yliopiston opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuva järjestö, jonka tavoitteena on hampun laillistaminen myös nautintoaineena. Kerho sai ylioppilaskunnan viimeisissä edustajistovaaleissa läpi oman edaattorin, ja aikoo jatkaa hamppumyönteisen politiikan levittämistä muuallakin yhteiskunnassa.

Kerhon kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.hamppu.org/. Postia voi lähettää osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Wolffintie 34, 65200 Vaasa. Kerhoa koskeviin kysymyksiin vastaavat mielellään kerhon puheenjohtaja Nuutti Gylling ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050-5950898) ja tiedottaja Riikka Klemola ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050-3644653).

Tämä tiedote löytyy myös osoitteesta http://www.hamppu.org/lt03.txt


Asenteet huumeita kohtaan Pohjoismaissa

Turun Sanomat 16.7.2000:

Huumemörkö kuristaa vanhempia

22.7.2000

Sunnuntainumerossaan TS käy huumesodan lietsomaa hysteriaa vastaan koko sivun artikkelissa: "Toivon, että vanhemmat eivät niin hysteerisesti pelkäisi huumeita. Tavallinen maalaisjärki auttaa pitkälle", rauhoittaa Turun nuorisoaseman vastaava sosiaaliterapeutti Virve Tuominen hämillään olevia isiä ja äitejä.

Stakesin Ehkäisevän päihdetyön ryhmän kehittämispäällikkö Saini Mustalampi kannustaa vanhempia kehittämään suhteellisuudentajuaan. "Jos lapsi jää pilvenpoltosta kiinni, se ei vielä ole sama kuin että hän olisi ottanut yliannoksen heroiinia. Monta törmäyskurssia voidaan välttää jos asiat eivät heti ole niin mustaa ja valkoista ja jos perheenjäsenillä on luottavaiset välit."

Oslon hamppumarssin jälkimainingeissa sikäläinen Aftenposten julkaisi 3.6.2000 koko sivun artikkelin otsikolla Hasj på fremmarsj, jossa arvioidaan Norjan olevan pohjoismaiden tiukin maa asenteiltaan huumeita kohtaan Ruotsin ohella. Artikkelissa kerrotaan Oslon uuden terveysviraston johtajan Christine Christiansenin olevan vapaan kannabiksen puolesta. Rohkeimman lausunnon antaa kuitenkin valtion oikeustoksisen instituutin ylilääkäri Henning Mörland: "Jos yhteiskunnassa sallittaisiin vain yksi päihde niin on paljon perusteita - sekä lääketieteellisiä että sosiaalisia - sille, että se olisi kannabis. Myrkyllisyyden, päihtymysasteen ja päihdetilan laadun perusteella kuvattuna kannabis aiheuttaa rauhallisen ja rentoutuneen päihtymystilan."


Verkkolehti Viridis kirjoittaa uusimmassa numerossaan:

7.7.2000

"Tämä Viridis tarjoaa suomalaiseen huumepoliittiseen keskusteluun aineksia joiden avulla voitaisiin keskustella monipuolismmin huumausainepolitiikasta ja ottaa askelia kohti, humaanimpaa, käytännöllisempää ja rationaalisempaa huumepolitiikkaa."


Koulujen huumetestien on oltava vapaaehtoisia

Vantaan ja Savitaipaleen testit eivät olleet lainmukaisia

Helsingin Sanomat: 23.6.2000

30.6.2000

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion mukaan koulujen huumetestistä kieltäytymisellä tai positiivisella tuloksella ei saa olla lakiin perustumattomia seurauksia oppilaalle. Koulujen huumetestauksen on myös Paunion mukaan perustuttava vapaaehtoisuuteen ja oppilaille on kerrottava testin tarkoituksesta. Vastoin oppilaan tahtoa testiä ei saa tehdä. Paunion mielestä testin vapaaehtoisuus on helposti näennäistä, koska oppilaat saadaan suostumaan testiin kertomalla kieltäytymisen seurauksista. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulujen huumetestien tulisi perustua asianmukaiseen lainsäädäntöön eikä koulukohtaisiin käytäntöihin. "Tämä antaisi pohjan arvioida kunnolla testauksen tarve ja ottaa riittävästi huomioon opiskelijoiden oikeusturva", Paunio huomauttaa.

Paunion käsityksen mukaan tiedot oppilaiden huumetestien tuloksista ovat potilastietoja. Lain mukaan näitä tietoja voidaan antaa vanhemmille, jos oppilas ei sitä kiellä ja jos hän ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan. Kieltäytyminen testistä tai positiivinenkaan tulos ei sellaisenaan oikeuta ilmoituksen tekemiseen sosiaaliviranomaisille. Rehtorilla puolestaan ei ole oikeutta huumetestejä koskeviin potilastietoihin.

Paunion mukaan oppilaiden sulkeminen pois yleisesti opintoihin kuuluvasta käytännön harjoittelusta huumetestien perusteella ei ole lainmukaista. Opintoihin osallistumisen ehdoksi ei voi panna suostumista huumetestiin, sillä tähän oikeuttavia säännöksiä ei ammatillista koulutusta koskevassa laissa ole. Testaus kuuluu apulaisoikeusasiamiehen mukaan vain terveydenhuollon ammattilaisille. Testitulosten oikeellisuudesta on varmistuttava ja henkilötiedot on käsiteltävä lain edellyttämällä tavalla. Positiivisen testituloksen seurauksena oppilaan on myös saatava tarvittaessa hoitoa.


Kannabismielenosoitus Turussa menestys

7.5.2000

Arviolta 200-300 ihmistä ilmaisi halunsa kannabistuotteiden laillistamiseksi Turussa 6.5. pidetyssä värikkäässä ja rauhallisessa mielenosoituksessa. Järjestäjät odottivat korkeintaan 100 rohkeaa paikalle tähän ensimmäiseen Suomessa järjestettyyn julkiseen mielenilmaukseen huumepolitiikan muuttamiseksi realistisempaan suuntaan.

Mielenosoitus lähti liikkeelle kello 14.00 Puolalanpuistosta, kiersi pitkän lenkin keskustassa ja päätyi Vartiovuorelle rauhalliseksi smoke-in tapahtumaksi kesäauringon paisteessa. Poliisi käyttäytyi koko kulkueen ajan hyvin asiallisesti: alusta pitäen oli selvää, että väkimäärä ei mahdu jalkakäytävälle ja lisäpartio auttoi muun liikenteen ohjaamisessa verkkaisen kulkueen täyttäessä ajoväylän ja välillä myös jalkakäytävät.

Kylteissä vaadittiin kannabista vapaaksi, mielipiteen vapautta Turun Sanomien sensuroitua 3.5 uutisen mielenosoituksesta, pyydettiin ihmisiä tutustumaan piippuun perjantaipullon sijaan, kerrottiin hampun monikäyttöisyydestä jne. Mielenosoittajille tarkoitettu materiaali levisikin suurelle yleisölle marssin aikana. Ihmiset ottivat hymyssä suin vastaan heille tarjottuja monisteita. Risteyksiin pysähtyneistä autoista liittyi lisää ihmisiä kulkueeseen. Erotuksena virallisesta huumepolitiikasta Turun mielenosoitus oli pienellä budjetilla tehty mutta hyvin positiivinen ilmapiiriltään.

Seuraavan kerran Turussa marssitaan 27.5 Street Partyn yhteydessä mutta MMMTku:n järjestäjät pitävät varmana, että ensi vuonna marssitaan myös (seuraa infoa http://come.to/MMMTku - kunhan järjestäjät toipuvat).


Turussa marssitaan kannabiksen laillistamiseksi 6.5.

27.4.2000

Myös Turussa otetaan osaa kansainväliseen Millennium Marihuana March-tapahtumaan, joka järjestetään lauantaina 6.5. tietojen mukaan jopa 100 kaupungissa kautta maailman. Kaikki eri syistä kannabiksen kieltolain kumoamista toivovat ovat tervetulleita tähän kansalaisten aloitteesta alkunsa saaneeseen happeningiin. Lisätietoja Turun tapahtumasta:

http://come.to/MMMTku


Oi aikoja, oi tapoja

31.3.2000


Toteutuuko sananvapaus päihdepoliittisessa keskustelussa?

Suomen kannabisyhdistys järjestää paneelikeskustelun aiheesta

päivitetty 30.3.2000

Koko toimintansa aikana Suomen kannabisyhdistys on saanut kokea, että sananvapaus on Suomessa suhteellista - ainakin päihdepoliittisessa keskustelussa. Professori Timo Airaksinen kiteytti tämän osuvasti Metro-lehdessä 23.3.2000: "Suomessa ei voi puhua huumeista. Niiden pahuutta voi vain siunailla. Puheistaan voi joutua käräjille."

Viimeisimmät huumetilastot osoittavat, ettei käyttäjien juridinen ja henkinen syyllistäminen enää estä nuortenkaan päihdekokeiluja, ja että vaihtoehtoisia malleja on ryhdyttävä kiireesti pohtimaan. Mutta kuinkas pohdit, kun kaikenlaisesta perinteisestä kieltolakilinjasta poikkeavien vaihtoehtojen esilletuomisesta voi saada huumeidenkäytön puolestapuhujan leiman. Suomen kannabisyhdistyksen paneelikeskustelussa pohditaan suomalaisen päihdekeskustelujen rajoja: mitkä ne ovat, mitkä niiden pitäisi olla ja miten huumeista tulisi puhua.

Aiheesta keskustelevat:

  • Heidi Hautala, europarlamentaarikko
  • Irti Huumeista ry:n edustaja
  • Bengt Lindblom Aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja
  • Nuoriso/huumepoliisi
  • Teuvo Peltoniemi, tiedottaja, A-kliniikkasäätiö

Keskustelu pidetään Pasilan rauhanasemalla sunnuntaina 2.4.2000 klo 19.00.
Osoite Veturitori 3, Itä-Pasila, Helsinki.

Tervetuloa!


Väitöskirja hampun kuitukäytöstä

28.3.2000

Lähde: Turun Sanomat 24.3.2000

Perjantaina 24.3 Helsingin yliopistossa tarkastettiin tutkija, MMM Hannele Sankarin väitöskirja " Towards Bast Fibre Production in Finland: Stem and Fibre Yields and Mechanical Fibre Properties of Selected Hemp and Linseed Genotypes". Hampun viljely teollisuuden tarpeisiin olisi mahdollista myös Suomessa ja toisaalta hamppukuidun käytöllä on runsaasti sovelluksia eri teollisuuden aloilla.


Työministeri huumetesteistä

28.3.2000

Työministeri Tarja Filatov (sdp) vastasi 7.3.2000 siviilipalvelusmiehille tehdyistä huumetesteistä tehtyyn eduskuntakyselyyn. Vastaukseen sisältyy testaamisen yleisiä periaatteita.

Hallitusmuodon 8 §:n mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Vastaava säännös on myös uudessa 1.3.2000 voimaan tulevassa perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan mukaan jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä, kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta. Viranomaiset eivät saa puuttua tämän oikeuden käyttämiseen, paitsi silloin kun laki sen sallii ja se on demokraattisessa yhteiskunnassa välttämätöntä kansallisen ja yleisen turvallisuuden tai maan taloudellisen hyvinvoinnin vuoksi, tai epäjärjestyksen ja rikollisuuden estämiseksi, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, tai muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Perusoikeuksiin puuttuminen vaatii laintasoista säätelyä. Tällä hetkellä lainsäädännössämme ei ole säädetty mitään erityisiä edellytyksiä minkäänlaisen testaamisen osalta. Työministeriön käsityksen mukaan huumetestien tekeminen on mahdollista, mikäli testattavaksi haluttava antaa testiin suostumuksensa. Testin vapaaehtoisuudesta on kuitenkin kerrottava. Testistä kieltäytymisestä ei saa suoraan päätellä, että kieltäytyjä on huumeiden käyttäjä. Perusoikeuksien kannalta on arveluttavaa, jos huumetestaaminen otetaan kontrolloimattomasti käyttöön olosuhteissa, joissa ei objektiivisesti arvioiden esiinny erityisiä vaaratekijöitä toisten ihmisten terveyden tai yhteiskunnan yleisen turvallisuuden kannalta.


Ministeritason suhteellisuudentajua

25.3.2000

Kulttuuriministeri Suvi Linden (kok) on tehnyt aloitteen. Ministeri haluaa Hamppu-lehden pois Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton, Kultti ry:n lehtiluettelosta. Tästä johtuen opetusministeriön hallitusneuvos Riitta Kaivosoja teki Kultille muistutuksen. Hallitusneuvos on sitä mieltä, että kyseessä ei ole ennakkosensuuri eikä sananvapauden rajoittaminen.

Kultin lehtiluetteloa jaetaan mm. Suomen kirjastoihin. Luettelon koko on 10cm x 20cm. Siinä on 48 sivua. Yhdellä niistä sivuista on Hamppu-lehden esittely. Esittelyn koko on 10cm x 7cm. Tämänkokoinen paperinpalanen on saanut ministerin ryhtymään toimenpiteisiin...

Toisaalla euroopassa osoitetaan toisenlaista suhteellisuudentajua. Sveitsin parlamentin päätettyä laillistaa kannabis suurimpana huolenaiheena tuntui olevan kannabisturismi.

Asiaa käsiteltiin Helsingin Sanomissa 22.3.2000. Siinä mainittiin, että "Hamppu-lehti on muuttunut nettiversioksi, joka aukenee vain valituille jäsenilleen." Lisäksi verkkolehdet esiteltiin juridisena ongelmana. Näin sensurointia ei voi kuitenkaan perustella, sillä yhdistyksen sivuja ei ole rajoitettu mitenkään. Kyseisessä lehtiluettelossa on myös oma osastonsa verkkojulkaisuille.

Hamppu-lehden esittely Kultin lehtiluettelosta:

HAMPPU

Suomen kannabisyhdistys
Päätoimittaja: Timo Larmela
Sorvaajankatu 9 A, 00880 HELSINKI
Puhelin: 040-555 3890
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

SUOMEN KANNABISYHDISTYKSEN PÄÄ-ÄÄNENKANNATTAJA

Hamppu-lehti kertoo kannabiksen vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Sensuurista johtuen lehden paperiversioiden ilmestyminen on epäsäännöllistä.
Ajankohtaista: http://www.sky.org/ajankohtaista/ .
Arkisto: http://www.sky.org/hamppu.html
Hamppu 8 - kansikuva