Hamppumarssitiedote 3.5.2013 [PDF]

Rankaisemisen on loputtava         

Vuoden 2013 hamppumarssit järjestetään Helsingissä ja Turussa lauantaina 4.5.2013. Helsingissä paikka on Hesperian puisto. Kokoontuminen tapahtuu klo 14.00 parisataa metriä Oopperan suuntaan Finlandia talosta.  Turussa marssi lähtee Puolalanpuistosta taidemuseon vierestä kello 14.00.

Helsingin marssin reitti on (Turun reitti löytyy Marssi-infon tusky-linkistä):

Hesperianpuisto-Mannerheimintie-Eduskuntatalo-Eteläespa-Fabianinkatu-Aleksi-Mikonkatu-Kaivokatu-Postikatu-Mannerheimintie-Hesperianpuisto

Hesperian puistossa on puheita ja muuta ohjelmaa. Puheen pitävät ainakin HPP ry:n puheenjohtaja Kimmo Wilska ja Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela. Myös sana on vapaa.

 

Suuntaa muutettava

Suomen lainsäädäntöä, tai ainakin nykyisen huumerikoslain soveltamista pitää muuttaa siihen suuntaan, että kannabiksen käytöstä, hallussapidosta ja omaan käyttöön tapahtuvasta viljelystä ei pääsääntöisesti rangaistaisi. Sakkorangaistus huumausaineen käyttörikoksesta tulisi varata "törkeisiin tapauksiin" kuten esimerkiksi pössyttelyyn lasten leikkipaikan läheisyydessä. Kannabiksen viljely omaan käyttöön tulisi rinnastaa käyttörikokseen eikä siitä pitäisi pääsääntöisesti rangaista.

Nimiä kerätään kansalaisaloitteeseen 74: "Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen". Aloite on saanut tähän mennessä runsaat 22 500 kannattajaa. Aloitetta on syytä tukea!. Julkisuudessa on arviotu, että vaikka aloite saisikin 50 000 kannattajaa, se ei eduskunnassa etenisi ja että sillä ei ole kansan yleistä hyväksyntää.

Nykytilanne tuo enemmän ongelmia kuin niitä ratkaisee. Kannabista käytetään myös Suomessa eikä se täältä mihinkään katoa rangaistaan vaikka kuinka paljon. Rankaisu onkin väärä keino torjua haittoja. Ongelmakäyttö on sosiaali- ja terveydenhuollon asia. Ongelmattomien käyttäjien rankaisu on absurdia. Tarvitaan humaania päihdepoltiikkaa  ja lainsäädäntöä.

 

Pois rikollisten käsistä

Kannabis pitää saada pois rikollisten käsistä, verotuksen piiriin. Poliisi uutisoi 7.4.2013, että kannabiksen kotikasvatus tyydyttää melkein kokonaan kotimaiset kannabismarkkinat. Toisin sanoen Suomi alkaa olla omavarainen kannabiksen suhteen. Harvasta kulutushyödykkeestä voidaan sanoa samaa.

Kannabiksen kotimaisten markkinoiden arvo on kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Kotikasvatuksella tämä summa on siirretty kansainvälisiltä huumeiden salakuljettajilta etupäässä suomalaisten kannabiksen käyttäjien hyödyksi. Tämä on merkittävin edistysaskel järjestäytyneen kansainvälisen rikollisuuden torjunnassa. Kannabiksen tuotanto ja jakelu kaikissa muodoissaan (ravinto, kuitu, energia, lääke, nautintoaine) on myös mahdollisuus Suomen taloudelle ja se  toisi työpaikkoja.

Tarkkaa summaa emme tiedä, koska kannabismarkkinat ovat edelleen laittomat. Poliisin arvio perustuu sen tekemiin kotietsintöihin: vuonna 2012 poliisi takavarikoi 18 000 kannabiskasvia. Joka päivä Suomessa rikotaan ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia kannabiskasvien takavarikoimisen ja kannabiksen käytön varjolla.

 

Kannabiksen käyttäjät dehumanisoitu

Tämä käytäntö on saanut jatkua vuosikymmenestä toiseen, koska julkisessa keskustelussa kannabis on demonisoitu ja kannabiksen käyttäjät dehumanisoitu. Kannabiksen kieltolakia ei voida perustella millään tutkimustiedolla, vaan sitä pidetään pystyssä halventamalla käyttäjiä. Suomessa mm. estetään kannabisyhdistyksien rekisteröiminen, mikä kaventaa mahdollisuuksia osallistua demokraattiseen keskusteluun.

Suomen kannabisyhdistys aloitti uusin tavoittein ja säännöin rekisteröinnin vuonna 2009. Patentti- ja rekisterihallitus eväsi sen sanoen yhdistyksen tavoitteen - kannabiksen dekriminalisoinnin ja kannabiksen tuotannon ja jakelun sääntelyn - olevan hyvien tapojen vastaista. Kannabisyhdistyksen valitus viipyy edelleen vuonna 2013 Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Samaan aikaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteet ovat samoja ja USA:n osavaltioissa kehitetään kannabiksen laillisen tuotannon ja jakelun rakenteita.

 

Marssi-infoa

http://www.suomenkannabisyhdistys.org/index.php/hamppumarssi-2013/hamppumarssi-2013

http://www.tusky.fi/uutiset/517-hamppumarssi-2013

 

Suomen kannabisyhdistys

Humaania päihdepolitiikkaa ry

Turun seudun kannabisyhdistys