Brasilia
Huumeiden käyttö dekriminalisoitiin
Lähde: Drug War Chronicle 20.2.2004, Drug Policy Alliance 26.2.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n310/a02.html
http://www.drugpolicy.org/news/02_26_04brazil.cfm

Brasilian kansanedustuslaitoksen alahuone hyväksyi lain, jolla lopetetaan huumeiden käyttäjien rankaiseminen. Jos Brasilian senaatti hyväksyy lain, huumeiden käytöstä tavattu ensikertalainen voidaan määrätä yleishyödyllisiin töihin enintään viideksi kuukaudeksi mutta huumeiden käyttö ei ole enää peruste pidätykselle eikä vangitsemiselle.

Lainsäädäntö painottaa haittojen vähentämistä, määrää hoitoa sitä haluaville sekä sallii aineiden uskonnollisen käytön.

Huumekauppiaille on luvassa kovemmat rangaistukset. Kaupankäynnin rajana pidetään yli 30 marihuanagramman tai yli 2 kokaiinigramman hallussapitoa.

"Tällä ei dekriminalisoida huumeiden käyttöä mutta tämä on tärkeä askel yhteiskunnan kaksinaismoraalin hävittämisessä, koska laissa sanotaan, ettei huumeiden käyttäjää enää vangita," kertoi lakialoitteen puuhamies Paulo Pimenta, vallassa olevan työläispuolueen kansanedustaja.

Luiz Paulo Guanabara, Brasilian kieltolain vastaisen ryhmän Psicotropicuksen puheenjohtaja, kritisoi lakimuutosta liian lievänä muutoksena mutta kiittää sitä askelena oikeaan suuntaan.

"Laissa on hyvää, että se auttaa julkisen mielipiteen luomisessa ja että se on askel kohti oikeudenmukaisempaa ja järkevämpää huumepolitiikkaa. Tuomarit voivat suositella hoitoa, mutta laki ei velvoita ihmisiä noudattamaan suosituksia. Tämä on askel kohti tulevaa vapauttamista."

Pakkohoidon sijasta laki vaatii antamaan ilmaista hoitoa huumeiden käyttäjän sitä vaatiessa. Se on myös merkki siitä, että presidentti Lula da Silvan hallitus pitää lupauksensa huumepolitiikan uudistamisesta.